23 Kasım 2024 Cumartesi

Meslek örgütleri: Cinsel istismar ve şiddet toplumsal bir sorundur

Çocuğa dönük istismar ve kaçırılmaları protesto eden Ankara'daki emek örgütleri, bunun toplumsal bir sorun olduğunu belirtti.
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) çocuk cinayetleri, çocuk kaçırma ve çocuğa dönük istismarı protesto etmek amacıyla Ankara'da ortak basın açıklaması düzenledi.
 
"Çocuklarımızın geleceği için katillerin peşindeyiz" pankartı açan kitle "Çocuklarımızı kaçırmayın", "Çocuklar ölürse gelecekte ölür", "Çocuk cinayetine son" dövizleri taşıdı. 
 
Güvenpark önünde yapılmak istenen açıklamaya, polis "güvenlik" gerekçesini ileri sürerek izin vermeyince, polis ile grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Eylemciler, müdahale eden polise "Böyle yaparak tecavüzcüleri koruyorsunuz" şeklinde tepki gösterdi.
 
Ardından açıklama yapmak üzere İzmir caddesinde bulunan PTT binası önüne yürüyüş gerçekleştirildi.
 
CİNSEL İSTİSMAR VE ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR
 
Kitle adına açıklama yapan Tüm Bel Sen Ankara 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Filiz Koçak, Türkiye'de günde 32 çocuğun kaybolduğunu belirterek, "TÜİK verilerine göre; 2008-2016 yılları arasında kaybolan çocuk sayısı 104 bin 531'dir. Bu verilere kadına yönelik şiddeti de eklediğimizde kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismar ve şiddet vakaları güncel olmaktan öte özellikle son 16 yıldır artarak devam eden toplumsal bir sorun haline gelmiştir" dedi.
 
Cinsel istismar ve şiddet vakalarında gelinen noktada iktidarın payının büyük olduğunu söyleyen Koçak, sorunun endişe verici boyutlara ulaşmasının nedenleri arasında "evlilik yaşının düşürülmesi, bazı din adamlarının kız çocuklarıyla ilgili evlenme yaşına ilişkin beyanları, müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi, eğitim dilinin ve müfredatın cinsiyetçi ve eril olması, kadınların siyasette, yönetimde ve çalışma hayatında eşit koşullara sahip olmaması ve cezasızlık politikalarının olağan hale gelmesi"ni saydı.
 
'HÜKÜMET SORUMLULUKTAN KAÇMAK İÇİN İDAM VE HADIM DİYOR'
 
Koçak, çözüm olarak; çocuk merkezli politikalar, koruma, eğitim, caydırıcı hukuki yaptırım ve rehabilitasyonu gösterdi. Koçak konuşmasına şöyle devam etti: "Hükümetin her şeyden önce sorunun çözümü için akademik çevrelerle, kadın örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla ve bilim insanlarıyla çalışmalıdır. Hükümet yetkililerinin idam ve hadım cezalarını dillendirmedeki amaçları görev ve sorumluluklarından kaçmak anlamına gelmektedir."