5 Ekim 2024 Cumartesi

Mersin'de açılmak istenen taş ocakları Meclis gündeminde

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Mersin'in akciğeri niteliğindeki Toroslar ilçesinin Gözne ve Ayvagediği yaylalarının son zamanlarda gündemde yer alan temiz havası ve ormanlarını tehdit eden taş ocağı projelerine ilişkin Bakan Kurum'a yönelttiği sorularla konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Türkiye'de sayıları on binleri geçtiği tahmin edilen ve en önemli ekolojik sorunların başında gelen taş ocakları insan sağlığı başta olmak üzere ekolojik dengede bozulmalara neden oluyor. Taş ocakları bulundukları bölgede biyo çeşitliliği, tarımı ve tarımsal verimi ciddi ölçüde etkiliyor. 

Taş ocaklarının açılmasıyla yer altı suyu akımlarının bozulacağı, tarım ürünlerinin çıkan tozdan olumsuz etkileneceği, bitki örtüsünün zarar görmesi dolayısıyla hayvancılık orta-uzun vadede sıkıntı yaşayacak ve gerek işletmenin gerekse işletme sırasında ortaya çıkan zararların yöre halkının sağlığını tehdit edecek sonuçlar doğuracağı hazırlanan birçok bilimsel raporlarda. 

Ocakların açılmak istendiği bölgelerde yöre halkları maden ocaklara karşı direniyor. Bu direnişlerden bir tanesi de yaz aylarında Mersinlilerin uğrak yeri olan ve Mersin'in akciğeri niteliğindeki Toroslar ilçesinin Gözne ve  Ayvagediği yaylalarının son zamanlarda gündemde yer alan temiz havası ve ormanlarını tehdit eden taş ocağı projelerine karşı. 

Halkların  Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis'e taşıdı. Kemalbay, şu soruları yöneltti: 

"Mersin'in Merkez Toroslar ilçesi Ayvagediği ve Gözne Mahallerinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde olan 4 taş ocağının kurulacağına yönelik iddialar doğru mudur?
Mersin ve bölgesinde faaliyet gösteren kaç adet kayıtlı ve ruhsatlı taş ocağı bulunmaktadır?
Mersin'in Toroslar İlçesi Gözne Mahallesi'nde faaliyet yürüten taş ocağı nedeni ile yöre halkının sularının kesik olduğu bilginiz dahilinde midir? Su insan hakkıdır. Şirketler yurttaşların su hakkını nasıl olup da gasp edebilmektedirler?
 Ayvagediği ve Gözne Mahallelerinde kurulması planlanan ve en az 10 mahalleyi direkt olumsuz etkileyecek olan taş ocağına ait iş makinalarının işleyişlerinin sağlanması amacıyla 4 metrelik ve 6 metrelik yolların, meskûn mahallerin cadde olarak adlandırıldığı iddiası doğru mudur? İddia bilginiz dahilinde ise bu gerçek dışı raporları düzenleyenlere ne tür işlem yapılmıştır?
Çevre hakkının eksiksiz kullanılabilmesi için karar alınması sürecine bölge halkının katılımı neden sağlanmamıştır?
Taş ocaklarına izinler verilmeden önce gerek toz, gerek gürültü ve gerekse tarımsal üretime, sağlığa, ormanlara ve yer altı sularına verdiği zararlar ölçülmüş müdür Ölçüldü ise halkın yaşam hakkını, sağlıklı çevre hakkını ve geçim imkanlarını doğrudan tehdit eden taşocağı işletmelerinin açılmasına neden izin verilmektedir?
▪ Mersin Bölgesi'nde bulunan kaç taş ocağının ÇED raporu bulunmaktadır?
 Mersin Bölgesi'nde son 3 yılda 249 dönümlük kaç taş ocağı işletmesine izin verilmiştir?
İnsan sağlığının, tarım alanlarının, içme suları ve yeraltı su kaynaklarının zarar görmesine neden olan taş ocaklarının denetim ve kontrolleri nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır?
 Hali hazırda faaliyet gösteren taş ocaklarının şartnamelere uygun işletilip işletilmediği hangi sıklıkta denetlenmektedir?
Taş ocaklarının doğayı katlettiği ve çevreye zarar verdiği ortadayken çevreye ve özellikle doğaya verdiği telafisi güç zararlar nedeniyle bir eylem planınız bulunmakta mıdır?
Mersin'de ilgili bölgede bulunan zeytin, katran, andız ağaçlarının yok olmaması, tarım arazilerinin ve içme sularının korunmasına yönelik Bakanlığınızın diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte aldığı tedbirler var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?"