20 Eylül 2024 Cuma

Mercan kayalıkların tahribatı nedeniyle dava hazırlığı

Filipinler, Çin'e, Güney Çin Denizindeki mercan kayalıkların tahribatı nedeniyle dava açma hazırlığında.

Çin'in 1947'den bu yana Güney Çin Denizinin yüzde 80'indeki egemenlik iddiası sürüyor. Ancak Güney Çin Denizine kıyıdaş Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgede hak iddia ediyor.

ÇİN'DEN FİLİPİNLER'E: SİYASİ DRAMAYI YARATMAYIN
Filipinler Çin'e, Güney Çin Denizindeki mercan kayalıkların tahribatı nedeniyle dava açma hazırlığında. "Bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanılmasında su ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere özel haklara sahip olduğu deniz bölgeleri" anlamına gelen Güney Çin Denizindeki münhasır ekonomik bölge içindeki mercan kayalıklarının tahribatı için söz konusu davaya ilişkin Çin'in yatını ise "siyasi drama yaratmayı bırak" oldu.

FİLİPİNLER: ELİMİZDE KANIT VAR
Filipinler Adalet Bakanı Jesus Crispin Remulla, Çin'in mercan kayalıklarını tahrip ettiğine dair ellerinde kanıt olduğunu belirtti. Davanın, Güney Çin Denizindeki toprak anlaşmazlığıyla hiçbir ilişkisi olmadığını söyleyen Remulla, "Çevrenin tahrip edilmesinin insanlığa karşı işlenmiş bir günah olduğunu" kaydetti.

ÇİN: RESİFTEKİ SAVAŞ GEMİNİZİ ÇEKİN
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning ise suçlamaların hiçbir gerekçesi olmadığını söyledi. Ning, Filipinlilerin "Ayungin", Çinlilerin "Rınai" adını verdiği ve Filipinler'in kontrolündeki resifteki savaş gemisine dikkat çekerek, "Filipinler, Güney Çin Denizinin ekolojik çevresini gerçekten önemsiyorsa, Rınai Ciao'da yasa dışı olarak karaya oturtulmuş savaş gemisini bir an önce çekmeli, kirli suyu okyanusa boşaltmasını engellemeli ve paslanan savaş gemisinin okyanusa geri dönülemez zararlar vermesine izin vermemelidir" dedi.

'ÇİN'E AİT 45 GEMİNİN VARLIĞINI TESPİT ETTİK'
Filipinler Sahil Güvenlik Komutanlığı Sözcülerinden Tuğamiral Jay Tarriela, 18 Eylül'de, tartışmalı sulardaki deniz hayatının incelendiği raporun, "Rozul Resifi ve Escoda Sığı deniz tabanı, deniz çevresi ve mercan kayalıklarına verilen büyük hasarı gözler önüne serdiğini" açıklamıştı. Tarriela, bölgeye "atık boşaltma" yapılması ihtimalinin çok güçlü olduğunu vurgulamış, aynı dönemde araştırma yapılan bölgelerin çevresinde Çin'e ait yaklaşık 45 geminin varlığının tespit edildiğini aktarmıştı.