21 Eylül 2024 Cumartesi

Meksika'da göçmen merkezinde yangın: 39 kişi hayatını kaybetti

Meksika'nın sınır kenti Ciudad Juarez'de yer alan bir göçmen merkezinde çıkan yangın sonucu 39 göçmen yaşamını yitirdi, 29 göçmen ise yaralandı.

Meksika'nın kuzeyinde yer alan sınır kenti Ciudad Juarez'de bulunan bir göçmen merkezinde çıkan yangın sonucu Güney ve Orta Amerika'dan ABD'ye geçmek için gelen en az 39 göçmen yaşamını yitirdi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yangının mültecilik başvurusu kabul edilmeyen ve geri gönderileceğini öğrenen göçmenlerin tepki olarak yataklarını ateşe vermesi sonucu ortaya çıktığını öne sürdü. Ancak yetkililer yangının çıkış sebebine dair araştırmaların sürdüğünü belirtti.

Yetkililer, merkezde toplam 68 erkeğin kaldığını ve 39 kişi yaşamını yitirirken, 29 kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Ölen göçmenlerin bir kısmının Guatemala ve Honduras'tan geldiği öğrenildi.

Merkezde kalan göçmenlerin yakınları da uzun süre etrafta bekleyişini sürdürdü. Yangının, son yıllarda görülmüş en ölümcül yangınlardan biri olduğu kaydedilirken, son dönemde ABD'ye dönük mülteci başvurularının giderek arttığı da öğrenildi.

Son zamanlarda, yetkililerin mültecilik başvurularını sürüncemede bırakması üzerine pek çok göçmenin yetkililerle sık sık tartışmaya girdiği ve duruma tepki gösterdikleri kaydedildi. Sınırda yer alan mülteci merkezlerinde gerilimin dozu giderek artarken, çok sayıda hak savunucusu ve demokratik kitle örgütü yakın zamanda Ciudad Juarez'de bulunan göçmenlerin kriminalize edildiğini ve yetkililerin baskı, şiddetine maruz kaldığını dile getirdi.