4 Ekim 2024 Cuma

Meclis'te AKP'li Zengin'e 'iffet' tepkisi

AKP Grup Başkanvekili Zengin, çıplak arama işkencesine maruz kalan kadınlarla ilgili "iffet", "onur" tartışması yapınca, HDP'li vekiller tepki gösterdi.

Gözaltında ve hapishanelerde yaşanan çıplak arama işkencesi Meclis'te bir kez daha gündem oldu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu üç örnek vererek, Anayasa Mahkemesi'nin çıplak aramayla ilgili 'hak ihlali' kararını hatırlattı.

Gergerlioğlu'na yanıt veren AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in, çıplak arama işkencesine maruz kalan kadınlarla ilgili "iffet" ve "onur" tartışması yapması tepkilere neden oldu.

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, çıplak arama işkencesine ilişkin 3 Aralık 2020 tarihinde savcılığın takipsizlik kararı vermesinin ardından Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı verdiğini hatırlattı. Yüksel direnişçisi Acun Karadağ ve KHK'lı mimar Alev Şahin'in Sincan Hapishanesi'nde çıplak arama işkencesine maruz kaldığını anımsatan Gergerlioğlu, HDP Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'na da kamerasız bir yerde çıplak arama yapıldığı ve fiziki işkenceye maruz kaldığını söyledi.

Çıplak arama işkencesine ilişkin yapılan açıklamaların ardından, "çıplak arama" yapıldığına inanmadığını söyleyerek peşinen reddeden AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, bu kez "ahlak, onur" tartışmasına yöneldi.

Çıplak arama işkencesine maruz kalan kadınların bunu bir yıl sonra açıkladığını söyleyen Zengin'in, "Onurlu kadın, iffetli, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu, kurgusal bir harekettir" şeklindeki konuşmasına HDP'li kadın milletvekilleri tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, çıplak arama işkencesinin yönetmelikten kaynaklandığına dikkat çekerek, yönetmeliğin Meclis gündemine getirilerek kaldırılması önerisinde bulundu.

Beştaş, AKP'li Zengin'in "Onurlu kadın, iffetli kadın bir yıl beklemez" sözünü talihsiz bulduğunu söyledi. Kadınların bu tür kavramlarla ayrıştırılmasına tepki gösterdi.

Beştaş, Zengin'in konuşmasında, "Siz kendi kampanyalarınızı, kendi adamlarınız, Hüda Kaya üstünden yapın, kendi adamlarınız üzerinden yapın" şeklindeki sözlerine de, "Önce; Hüda Kaya, bir kadın. Hüda Kaya, bu parlamentonun bir üyesi. Hüda Kaya, bu halkın oylarıyla seçilmiş bir milletvekili" diyerek tepki gösterdi.