19 Eylül 2024 Perşembe

Meclis AYM'nin Can Atalay kararı sonrası olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği kararın ardından olağanüstü toplandı. Oturumu Bekir Bozdağ'ın yönetmesine itiraz edilmesi nedeniyle gerginlik çıktı. AKP'liler, kürsüde konuşan TİP Milletvekili Ahmet Şık'a saldırdı. Saldırıda DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit kaşı yarıldı.

TBMM Genel Kurulu, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" kararı vermesinin ardından Can Atalay'ın milletvekilliğine ilişkin görüşme yapmak üzere saat 14.00'de olağanüstü toplandı. Can Atalay oturumunu sıra Gülizar Biçer Karaca'da olduğu halde Bekir Bozdağ yönetiyor.

Genel kurula MHP grubu katılmadı. AKP grubu ise yoklamaya katılmadı. Muhalefet çoğunluğu toplantı açılışı için yeterli oldu. Yoklamaya katılmayan AKP milletvekilleri Meclis çoğunluğunun sağlanmasının ardından genel kurul salonuna geldi. 

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Bekir Bozdağ'ın Meclis'i yönetmesi üzerine görüşme talep etti. Talep kabul edildi. Görüşme lehte ve aleyhte konuşmalarla devam etti.

Deva Partisi Sözcüsü İdris Şahin, bugün CHP'li Gülizar Biçer Karaca'nın Meclisi yönetmesi gerektiğini belirterek, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un Meclis Genel Kurulunu yönetme görevini AKP'li Beklir Bozdağ'a vermesinin görevi kötüye kullanmak anlamına geldiğini söyledi.

Ardından kürsüye çıkan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, "Siz de zerre utanma yok. O yüzden burada usulü tartışmaya da lüzum yok" sözlerine AKP hakaret içeren sataşmalarda bulunuldu. Ahmet Şık'ın hakaretlere yanıt vermesinin ardından oturuma 15 dakika ara verildi.

İKİNCİ KEZ ARA VERİLDİ
Verilen aranın ardından Ahmet Şık yeniden söz aldı. Şık konuşması sırasında AKP'liler hakaretlerini sürdürdü. Şık, "Sizin suçlarınıza ortak olmayan herkese terörist dediğiniz için Atalay'a 'terörist' demeniz şaşırtıcı değil. Bu ülkenin en büyük terör örgütü buradaki sıralarda oturanlardır. Utanmaz dediğim için kızdınız ya anlatayım size neden? Birazcık ahlak sahibi olsanız bu adam Meclisi yönetemez" dedi. Bekir Bozdağ bu sözlerin ardından bir kez daha oturuma 15 dakika ara verdi.

AKP'LİLER ŞIK'A SALDIRDI, KOÇYİĞİT YARALANDI
AKP Meclis İdari Amiri Fehmi Alpay Özalan kürsüde bulunan Ahmet Şık'a saldırdı. Saldırı sırasında DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'ın kaşı yarıldı. Meclis Genel Kurulunda kürsü önüne dökülen kanlar, Meclis'teki görevliler tarafından temizlenirken, milletvekilleri saldırıya tepki gösterdi.

CAN ATALAY: HUKUKTA FİİLİ DURUMLARIN YERİ YOKTUR
Tutuklu milletvekili Can Atalay'ın sosyal medya hesabından görüşmenin başladığı sırada paylaşım yapıldı. AYM kararının hatırlatıldığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
"Sayın Başkan, Sayın Milletvekilleri, Demokrasi ve hukuk bir bütündür, bölünemez. Anayasa bir bütündür, bölünemez. Anayasa'nın hükümlerini yok sayarak, keyfi yorumlarla göz ardı ederek 'milli irade'den söz edilemez. Sözlerimi teşekkür ve bir karardan alıntıyla bitirmek istiyorum. Teşekkürüm, Anayasa'ya ve hukuka sahip çıkan, Anayasa'nın uygulanması için çaba gösteren, ülkemizi hukuksuzluğun ve keyfiliğin tehlikelerinden korumak için çabalayan herkese. Aktaracağım alıntı ise nihai sözü söyleme yetkisinde olan ve bu yetkiyi Anayasa'dan alan Anayasa Mahkemesinin Meclis kürsüsünden okunması gereken, hakkımda verdiği ve 31 Temmuz-1 Ağustos 2024 Tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararındandır. Lütfen dikkat buyurunuz: '… bir milletvekilliğinin düşmesi işleminin varlığından söz edilebilmesi için kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunması zorunludur. … somut olayda Hatay Milletvekili Şerafettin Can ATALAY ile ilgili TBMM Genel Kurulunda okunması mümkün olan, kesinleşen bir hükmün varlığından söz edilemez.' Sayın Meclis, hukukta fiili durumların yeri yoktur."

NE  OLMUŞTU?
Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen TİP Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği, AKP-MHP oylarıyla düşürülmüş, Anayasa Mahkemesi ise Atalay'ın milletvekilliğimin düşürülmesi işleminin, yok hükmünde olduğuna karar vermişti. Kararın gerekçesinde, "Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı" ifade edilmişti.

TBMM, Anayasa Mahkemesi'nin kararının 1 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından olağanüstü oturumu beklemeksizin Atalay'ın milletvekilliğinden kaynaklanan özlük haklarını iade etmesi gerekirken, bu yapılmadı.

AYM kararının ardından Atalay'ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebiyle başvuruda bulundu. Muhalefet partileri de Meclis Başkanlığına sunduğu ortak bir dilekçeyle, tatilde bulunan Meclis'in özel oturum yapmasını talep etti. Talep üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu'nu 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağırdı.

Anayasa Mahkemesi kararının genel kurulda okunması halinde, Atalay'ın milletvekilliğinin iade edilmesi sürecinin başlaması gerekiyor. Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP özel oturuma katılmayacağını açıklamıştı.

Can Atalay dün TBMM'ye yaptığı çağrıda, "AYM kararı Meclis'te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, yalnızca Anayasa'ya uymamanın bahanesi olacaktır" demişti.