22 Kasım 2024 Cuma

MEB'ten mesleki eğitimde yeni kölelik belgesi

Orta Vadeli Program doğrultusunda hazırlanan MEB'in yeni "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi"ne göre AKP-MHP iktidarı, mesleki ve teknik eğitimdeki öğrencilerin sermayenin ihtiyaçlarına göre yetiştirilmesi için atılmadık adım bırakmıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi" yayınlandı.

ORTA VADELİ PROGRAM DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANDI
MEB'in açıklamasına göre belge, Türkiye'nin "ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi" amacıyla, 12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanlığı 2024 Yılı Yıllık Programı, 2024-2026 Orta Vadeli Program ve MEB Stratejik Planı (2024-2028) doğrultusunda hazırlandı.

Ağustos 2023'ten itibaren mesleki eğitimi yaygınlaştırmak ve "eğitim-istihdam" ilişkisini güçlendirmek için 40 ilde sektörle istişare toplantıları düzenlendiği ifade edilen açıklamada, toplantılarda patronların ihtiyacına yanıt olacak bir mesleki eğitim sistemi inşasının ele alındığı açıklandı.

AMAÇ BİAT EDEN ÇOCUK İŞÇİLER YETİŞTİRMEK
Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nin amacı, "'Herkesin bir mesleği olmalı' anlayışını düstur edinerek sektör işbirlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak, öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarını sağlayarak, ülkenin kalkınması ve refahına katkı sunmak" olarak belirlendi.

Belgede üç ana tema etrafında 74 stratejinin yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Belgede öne çıkan stratejiler doğrultusunda, öğrencilerin milli ve manevi değerlerini güçlendirmek ve fütüvvet ehli mezunların iş hayatında aktif rol almalarını sağlamak amacıyla ülke genelinde Ahilik kültürünü temel alan bir Ahilik hareketi başlatılacak" denildi.

Açıklamada amacın, "geleneksel değerlere bağlı" öğrenciler yetiştirmek olduğu kaydedilirken, iktidarın kendisine itaat eden çocuk ve genç işçiler yetiştirme planı belgeyle bir kez daha gözler önüne serildi.

DEVLET DESTEKLİ ÇOCUK İŞÇİLİK ORTAOKULA İNECEK
Belgede, 7. ve 8. sınıf öğrencilerine "mesleki becerileri kazandırmak, mesleği sevdirmek ve iş hayatına uyum sağlamalarına yardımcı olmak" amacıyla "Zanaat Atölyeleri" kurulacağı kaydedildi.

Meslek liseleri ve MESEM'lerle lise öğrencilerine çocuk işçilik dayatan MEB, "zanaat atölyeleriyle" devlet destekli çocuk işçiliği ortaokula kadar indirecek, çocukların ortaokuldan itibaren sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda yetişmesine zemin hazırlayacak.

ÖĞRENCİLER OSB'LERE HAPSEDİLECEK
Bölge okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul modelleri için sermayeyle işbirliği yapılacağı açıklanan belgede, öğrencilerin "sektörle entegrasyonunu sağlama" amacı adı altında çocuk işçi sömürüsü derinleştirilecek.

Bölge okullarıyla sanayisi az gelişmiş yerlerdeki öğrenciler de sanayisi gelişmiş bölgelerde okula giderek iş gücüne katılmaya teşvik edilecek. Daha önce yoksul ailelerin çocukları cemaat ve tarikatların eline teslim edilirken, yeni düzenlemeyle yoksul ailelerin çocukları "parasız yatılılık" imkanı sağlanarak, sermayenin hizmetine sunulacak. Büyük işletmelerle "mesleki eğitimin buluşturulduğu" sektör içi ve sektöre entegre okullarda öğrenciler doğrudan üretim sürecine katılacak.

"OSB'lerin kuruluş aşamasında pansiyonlu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları da OSB yönetimi tarafından yapılacak" denilen açıklamada, bu sayede "iş gücü ve eğitim altyapısı entegre edilerek", sermayenin sınırsız sömürüsü ile eğitim arasındaki bağın güçlendirilmek istendiği alenen itiraf edildi.

'EĞİTİM, İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇLARINA UYGUN GELİŞTİRİLECEK'
"Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin her birini girişimci adayı olarak kabul ederek girişimcilik yeterlilikleri artırılacak. Ayrıca öğrencilerin finans kaynaklarına erişimlerini kolaylaştıracak çeşitli teşvik mekanizmaları geliştirilecek" denilen açıklamada, mesleki ve teknik eğitim mezunlarına ilişkin veri tabanı oluşturularak, bu veri tabanının "eğitim programlarının iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilmesini" sağlayacağı vurgulandı.

ÖĞRENCİLER ARASI REKABET TEŞVİK EDİLECEK
Öğrencilere, okul dışı zamanlarda da meslek edinme "imkanı" sunulacağı kaydedilen açıklamada, meslek alanlarına ilişkin yarışmalar düzenlenerek öğrenciler arası rekabetin de teşvik edileceği vurgulandı.

'MESLEK OKULLARIYLA SAVUNMA SANAYİSİNE KATKI SAĞLANACAK'
Açıklama, mesleki ve teknik eğitim okullarının savunma sanayisine katkı sağlamalarına ilişkin ayrı bir bölüm de yer aldı ve "Savunma sanayisine katkı sağlamak amacıyla ilgili okulların altyapıları güncellenecek. Ayrıca, savunma sanayisi firmalarıyla işbirlikleri geliştirerek öğrencilerin bu alandaki eğitim ve kariyer olanaklarına erişimi artırılarak savunma sanayisinin güçlenmesine katkı sağlanacak" denildi.