19 Eylül 2024 Perşembe

Me-Par'da davayı TÜMTİS kazandı

Me-Par'da, TÜMTİS'in toplu sözleşme yapmak için gerekli olan çoğunluğu kazanmasına karşı işverenin açtığı dava sona erdi. Davayı sendika kazandı, sıra toplu iş sözleşmesine geldi.
TÜMTİS'in Me-Par Nakliyat'taki örgütlenme çalışmaları işverinin saldırıları ile karşılaştı. İlk olarak 15 işçi işten çıkartıldı. İşten çıkartmalara karşı açılan davaları işçiler kazandı. Ancak işveren mahkeme kararlarına itiraz etti. Yargıtay ise işvereni haksız bularak işe iade ve sendikal tazminatlara karar verdi.
 
Üyelik çalışmalarını devam ettiren TÜMTİS, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi için gerekli olan çoğunluğu sağladı. Ancak işveren buna da itiraz etti. Yasa gereği 2 ay içinde sonuçlandırılması gereken dava uzun bir süre sonuçlanmadı.
 
Üyelik  çalışmalarını hızlandıran sendika, yasal çoğunluk için ikinci kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu. Ancak Bakanlık devam eden bir dava olduğu gerekçesiyle çoğunluk tespiti yapmadı. İlk davanın sonuçlanmasından sonra Çalışma Bakanlığı ikinci kez sendikanın çoğunluğunun bulunduğunu tespit etti. Ancak işveren bu ikinci çoğunluk tespitine karşı da itiraz davası açtı. 
 
Davalar devam ederken, 11 işçi işten çıkartıldı. İşçiler, işyerinin önünde aylarca direndi.
 
İkinci kez yapılan çoğunluk tespitine karşı açılan davada İstanbul 1. İş Mahkemesi, TÜMTİS'in yasal çoğunluğu sağladığına karar verdi. Ancak işveren bu mahkeme kararına karşı istinaf yoluna başvurdu. İşverenin bu itirazı üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi de TÜMTİS'i haklı buldu. İşveren bu karara da itiraz etti ve dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Son olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi verdiği karar ile sendikanın çoğunluğunun bulunduğuna karar verdi ve davayı TÜMTİS kazandı. 
 
Şimdi bütün itiraz yolları bittiği için artık sıra toplu sözleşmede.