Mata Otomotiv işçileri Ankara yolu için barikatlara yüklendi
İnsanca bir ücret ve çalışma koşulları için 27 gündür direnen ve işten çıkarılan Mata Otomotiv işçileri, Birleşik Metal-İş öncülüğünde taleplerini Ankara'ya taşımak istedi. Polis engeline takılan işçiler, uzun süre barikatlara yüklenerek eylemini devam ettirdi.
Tuzla'daki İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi'nde yer alan Mata Otomotiv'de insanca yaşanabilir ücret, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) önlemlerinin alınması, mobbingin son bulması talepleriyle DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'te örgütlenen ve işten çıkarılan 600 işçi, bugün taleplerini taşımak için Ankara'ya yürümek istedi.
Bölgenin giriş kapısında toplanan yüzlerce işçiye, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendika yöneticileri, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, DİSK'e bağlı çok sayıda sendikadan temsilciler, İşçi Emekçi Birliği ve pek çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi eşlik etti.
YÜZLERCE İŞÇİ YAN YANA GELDİ
İşçiler ve sendikacılar sabah 10.00'da başlayacak yürüyüş için erken saatlerden itibaren yan yana gelmeye başladı. İşçi Emekçi Birliği toplanma alanına "Mata işçisi yalnız değildir", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Direnen işçiler yenilmezler" sloganlarıyla giriş yaptı.
POLİSTEN SALDIRI TEHDİDİ
Yan yana gelen yüzlerce kişi "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganlarla bekleyişini sürdürürken, polisler de alanı yoğun şekilde ablukaya aldı. Polis amirleri, işçilerin Ankara'ya yürümesine kesinlikle izin vermeyeceklerinin altını çizerek, yürüme iradesi gösterilmesi durumunda gözaltı ve saldırı tehdidinde bulundu.
SERDAROĞLU: 27 GÜNDÜR DİRENİŞ SÜRÜYOR
İşçilerin Ankara'ya yürümekte kararlı ve kitlesel duruşu sonrası polis ablukasını daraltarak işçileri çember içine aldı. Ablukada konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, bin 200 kişinin çalıştığı Mata fabrikasında 27 gündür direnen işçilerin bugün itibariyle eylemlerini farklı bir noktaya taşıma kararı aldığını söyledi. 27 gündür süren direnişi hala görmezden gelenler olduğunu belirten Serdaroğlu, bu duruma tepki gösterdi.
'HER TÜRLÜ HUKUKSUZLUĞA GÖZ YUMANLAR İŞÇİLERİ ENGELLİYOR'
Ülkede hırsızlık, rant, talan ve her türlü cinayete göz yumulduğunu söyleyen Serdaroğlu, şöyle devam etti: "Neden her türlü hukuksuzluğa göz yumuluyor? İşçiler haklarını aramaya çalışınca önümüze betondan duvarlar örülüyor, bölgenin bütün emniyet güçleri karşımıza neden çıkarılıyor? Biz buna itiraz ediyoruz. Bu ülkenin üretenlerine, bu ülkenin ekonomisini sırtlayanlara bu kadar eziyet yapma hakkına kimse sahip değildir."
Eylemlerini her türlü platformda en gür sesle devam ettireceklerini ve Ankara'ya yürümekte kararlı olduklarını söyleyen Serdaroğlu, işçilerin haklı taleplerine sırt çeviren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da tepki gösterdi.
İşçiler, Serdaroğlu'nun konuşmasını büyük bir coşku ve "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganıyla karşıladı.
İŞÇİLER BARİKATLARA YÜKLENDİ
İşçiler, bir süre daha bekledikten sonra "İşçilere değil patronlara barikat" sloganıyla barikatlara yüklendi. Ablukayı aşmakta ısrarlı olan işçiler uzun süre barikatlara direndi.
Polisler, kalkanlar ve biber gazıyla işçilere saldırdı. Astım hastası bir kadın işçi biber gazından fenalaştı.
İşçiler, sonrasında tekrar barikatlara yüklendi. Polisle arbede bir süre daha devam ettikten sonra işçiler oturma eylemine geçti.
Oturma eylemini bir süre sürdüren işçiler, Adnan Serdaroğlu'nun çağrısıyla eylemi sonlandırdı. Serdaroğlu, Çalışma Bakanlığı'yla yarın Ankara'da görüşmek üzere iletişim kurduklarını belirtti ve bir grup işçinin Ankara'ya otobüslerle yola çıkacağını kaydetti.