21 Eylül 2024 Cumartesi

'Maskeler devlet tarafından yaygın bir şekilde dağıtılmalı'

Ticaret Bakanı, salgından temel korunma araçlarından olan maskelerin satılacağını, ardından ise Ulaştırma ve Sağlık bakanlıkları, ücretsiz dağıtılacağını açıkladı. Ancak sadece 20 yaş altında ve 65 yaş üstünde olanlara, e-Devlet üzeriden dağıtılacak. Maskelerin salgına karşı mücadele veren diğer ülkelerde ücretsiz ve yaygın dağıtıldığını belirten SES Bakırköy Şube Başkanı Hatip Şengül, maskelerin devlet tarafından ve ücretsiz verilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Milli Dayanışma Kampanyası' başlatarak, devletin vermesi gereken maddi desteği halktan istedi. Buna tepkiler sürerken bir de Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, maskelerin satılacağını açıkladı.

Koronavirüse karşı mücadele yürüten bir çok ülke temel ihtiyaçları ücretsiz karşılarken A Haber'e açıklama yapan Bakan Pekcan, Türkiye'nin maske üreticisi ve ihracatçısı bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Bakanlığımızın maskelere yönelik bir çalışması var, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda inşallah bunların satışını gerçekleştireceğiz. Vatandaşımız ekmeğini ya da sebzesini nereden alıyorsa ona yakın yerden bunlara daha rahat ulaşabilecek" dedi.

Bu açıklama büyük tepki topladı, ertesi gün değiştirildi. Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda maskelerin ücretsiz dağıtılması kararı alındı. Buna göre 20 yaşanın altında ve 65 yaşının üzerinden olan herkesin haftada 5 maske alma hakkı bulunuyor.
Başrular ise e-Devlet üzerinden yapılacak. Maskeler, 5 Nisan itibariyle ePttAvm üzerinden dağıtıma başlanacak.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu bileşenlerinden olan KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyali Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şube Başkanı Hatip Şengül, "Bugün bir maske 5 liraya satılıyor. Yani üç ekmek fiyatına denk düşüyor. İnsanlar işsiz, ekonomik sıkıntı içinde ekmekle maske arasında tercih yapıyor. Maske almazsa ölüm riski, ekmek almazsa açlık. Ki durumu elvermeyen çok" dedi.

Çin başta olmak üzere bir çok ülkede maskematiklerin kurulduğunu ve halka ücretsiz dağıtıldığını hatırlatan Şengül, "Öncelikle bu bir salgın. Bu nedenle koruyucu hekimlik halk sağlığı kapsamına alınmalı, ücretsiz dağıtılmalı" dedi.

Salgın başladığından beri maskelerin karaborsada ve fahiş fiyata satıldığını hatırlatan Şengül, bunun engellenmesi için maskelerin aile hekimleri, halk sağlığı merkezleri, belediye, muhtarlık gibi devletin kontrolünde olan kurumlarda dağıtılması gerektiğini söyledi.

Maskelerin devletin tüm kurumlarında ve ücretsiz dağıtılmasının aynı zamanda bugün bakımından toplum sağlığı bakımından risk oluşturan kuyrukların oluşmasını da engelleyeceğini vurgulayan Şengül, maskeler başta olmak üzere halkın sağlığını koruyabilmesi için gerekli tüm malzemelerin de ücretsiz ve herkesin ulaşabileceği şekilde dağıtılmasını gerektiğini altını çizdi.

TTB ve SES gibi sağlık örgütlerinin de sürece dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Şengül, "Bu yanlış kararlar alınmasını da engeller" dedi.