6 Kasım 2024 Çarşamba

Marmara Bölgesindeki hapishanelerde 3 ayda 1525 hak ihlali tespit edildi 

Marmara Bölgesinde bulunan hapishanelerdeki üç aylık hak ihlallerini açıklayan İHD İstanbul Şubesi, bin 525 ihlal tespit ettiklerini kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi'nde bulunan hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporu açıkladı. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu Beyoğlu'nda bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenlendi. 

Rapor, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve İHD Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, Mehmet Acettin tarafından açıklandı.

23 hapishaneden gelen başvurular sonucu hazırlanan raporda, bin 525 ihlal yer alıyor. Marmara Bölgesi hapishanelerinde yaşanan ihlallerine dair basın yoluyla gerçekleşen 320 ihlal tespitinin 115'i İmralı F Tipi Hapishanesinde tutsak olan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın avukat ve aile görüşüne çıkartılmaması olduğu belirtilirken, 39'unun ise PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukat ve ailesinin görüşme talebinin reddedilmesi olduğuna yer verildi.

Raporda, Marmara Bölgesi'nde yer alan cezaevlerine dair ihlaller şöyle sıralandı:
🔹Yaşam hakkına yönelik 15 tane ihlal. İşkence, darp, kötü muamele, onur kırıcı davranış dair 256 ihlal. Sağlık hakkı ihlaline yönelik 360 tane ihlal. 
🔹Yeterli ve sağlıklı beslenme ve temiz suya erişim hakkı ihlali, öz bakım ihtiyaçlarının karşılanmaması dair 105 ihlal. İletişim hakkı ihlalleri/tecrit dair 131 ihlal. Haksız tutukluluk, adil yargılanma talebi ve ceza infazı sürecinde yaşananlara dair 74 ihlal
🔹Adalete erişim hakkına dair 41 ihlal. Açlık grevleri ve bağlı haklara dair 2 ihlal.

Raporda yer alan ve Marmara bölgesi dışında diğer cezaevlerinde yaşanan ihlaller ise şöyle:
🔹Yaşam hakkına yönelik 7 tane ihlal, işkence, darp, kötü muamele, onur kırıcı davranış dair 78 ihlal.
🔹Sağlık hakkı ihlaline yönelik 40 ihlal. Yeterli ve sağlıklı beslenme ve temiz suya erişim hakkının ve öz bakım ihtiyaçlarının karşılanmaması dair 29 ihlal. 
🔹İletişim hakkı ihlalleri/tecrit dair 44 ihlal. Haksız tutukluluk, adil yargılanma talebi ve ceza infazı sürecinde yaşananlara dair 10 ihlal. Adalete erişim hakkına dair 12 ihlal. Açlık grevleri ve bağlı haklara dair 1 ihlal.