22 Eylül 2024 Pazar

Marlboro işçileri direnişi şirketin genel merkezi önüne taşıdı

İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Philip Morris Marlboro fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan işçiler 18'inci gününde direnişlerini Philip Morris Genel Merkezi önüne taşıyarak bir kez daha taleplerini haykırdı.

İzmir'in Torbalı ilçesindeki Philip Morris Marlboro'ya bağlı Euroserve fabrikasında DİSK/Gıda-İş üyesi oldukları için işten atılan işçiler, 18'inci gününde direnişlerini Üsküdar'da bulunan Philip Morris Genel Merkezi önüne taşıdı. Direnişteki ETF işçileri ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika temsilcisinin destek verdiği işçiler, genel merkez binasına sloganlarla yürüdü.

"Marlboro'dan atılan işçiler geri alınsın! Sendikal haklar tanınsın" pankartı açılan eylemde, "İş, ekmek, özgürlük", "Marlboro'da işçi kıyımına son", "Marlboro'da eşit işe eşit ücret" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını, DİSK/Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan yaptı.

YÜZLERCE İŞÇİ SENDİKALI OLDUĞU İÇİN İŞTEN ATILDI
İşçilerin Marlboro fabrikasındaki insanlık dışı çalışma koşulları, sefalet ücreti ve mobbinge karşı örgütlendiğini kaydeden Aslan, Philip Morris patronunun işçilerin sendikal haklarını tanımayarak keyfi bir biçimde yüzlerce işçiyi işten attığını belirtti. Sendika üyesi olan işçilerin fabrikada kurulan ikna odaları ve tehditlerle sendikadan istifaya zorlandığını, baskılara boyun eğmediği için işten atılan işçilerin fabrika dışında başlattığı direniş içerideki işçilere ulaşmasın diye fabrikanın tel çitlerle ablukaya alındığını aktaran Aslan, işten atılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının da gasp edildiğini dile getirdi.

PHİLİP MORRİS İŞÇİLERİN HAKLARINI GASP EDİYOR
Taşeron işçiler başta olmak üzere işçilerin yıllardır fabrikada her türlü hakkının gasp edildiğini anlatan Seyit Aslan, şöyle devam etti: "Arkamda gördüğünüz dünyanın en büyük sigara tekeli olan Philip Morris, dünya sigara pazarının yüzde 20'sini elinde tutuyor. İnanılmaz bir servetleri var ama bunu paylaşmaya gelince, işçilerin haklarına, hukuklarına gelince ne yazık ki işçiler en ağır çalışma koşullarıyla karşı karşıyalar. Philip Morris Marlboro sigara fabrikası ve diğer uluslararası tekeller sözüm ona çalışma koşullarını en iyi uygulayan, sendikal hak ve özgürlüklere en fazla saygı gösteren, işçilerin ürettiklerini, emeklerini, alın terini veririm diyen işletmeler ama gerçek bu değil"

PATRONLAR İKTİDARDAN CESARET ALIYOR
Marlboro işçilerine dönük işçi kıyımı karşısında sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyleyen Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da seslenerek, "İşverenin bu keyfi tutumuna karşı ülkeyi yönetenler sessiz kalıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaşanan bu tutumlar karşısında işten atılmalar yokmuş gibi davranıyor. Yasaları uygulamakla sorumlu olanların sessizliği patronlara daha fazla cesaret veriyor" dedi.

'İŞÇİLERİN HAKLI MÜCADELESİNİ SONUNA KADAR DESTEKLEYECEĞİZ'
İşçilerin haklı mücadelesini sonuna kadar desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Aslan, taleplerini şöyle sıraladı:
Atılan işçiler geri alınsın.
Ücretler insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılsın.
Zorunlu mesailer kaldırılsın.
Tüm mobbing ve baskı yöntemlerine son verilsin.
Sendikalı ve iş güvenceli çalışma hakkımız tanınsın.

'BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ'
Eylem boyunca, "Birleşe birleşe kazanacağız", "Marlboro işçisi köle değildir", "Atılan işçiler geri alınsın", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" ve "Sendika hakkımız engellenemez" sloganları atıldı.