4 Ekim 2024 Cuma

Marksist Teori'nin yeni sayısı çıktı

Marksist Teori dergisinin Ocak-Şubat 2021 tarihli 46. sayısı çıktı.

Derginin bu sayısında Toprak Akarsu, “Zoru Başarmak, Antifaşist Yangını Büyütmek” yazısında birleşik devrimci güçlerin faşizme karşı kampanyanın gerekliliğine ve devrimcilere yüklediği sorumluluklara işaret ediyor. “Her şeyden önce faşizmi yenme politik özgürlüğü kazanma öncü politik girişimi, birleşik güçlerin kadro, aktivist ve sempatizan kitleleri, hatta yapısal işleyiş sistematikleri dahil antifaşist direnen güçlerin psikolojik moral durumunun değişmesini gerektiriyor” diye yazıyor.

Ziya Ulusoy, “Faşist Şeflik Rejiminde İç Kriz”i analiz ediyor. AKP’yi ve ittifak içinde olduğu güçlerle ilişkisini krize sokan nedenleri sayan Ziya Ulusoy, “Faşizme karşı devrimci direnişin sürmesinden cesaret alan geniş kitleler, faşizme teslim olmayı reddettiler. Ama devrimci direnişe katılmak yerine büyük ölçüde burjuva muhalefete seçim kazandırmak yolunda bekleme konumunda kaldılar” yorumunu yapıyor.

Arîn Çîya, “Kuşatma, Tasfiye, Ayrışma ve Direniş” yazısında, Şengal Anlaşması’ndan Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarına, Güney Kürdistan’daki son gelişmeleri analiz ediyor. KDP’nin Türk devleti ile işbirliğini eleştiren yazar, “Başûr yöneticilerinin “ulusal dava”sı sömürgecilerle her ne pahasına olursa olsun uzlaşmak, bu uğurda her türlü tavizi vermektir. Onların Başur’un statükosunun korunmasından bahsettikleri gerçekte kendi sınıfsal statükolarıdır” diye yazıyor. 

Cemil Veli Yıldız, "Güncel İşçi Mücadelesi"ni değerlendirirken, Olcay Çelik, “İşçi Mücadelesini Faşizme Yöneltmek” yazısında işçi sınıfının faşizme karşı mücadele zorunluluğuna işaret ediyor. “Bu gerçeklerden çıkan sonuç, bir yandan faşizme karşı kendi dolaysız taleplerinden mücadeleye kalkışan işçi sınıfının diğer yandan da tüm halk için politik özgürlüğü istemesi gerektiğidir” diye yazıyor.

D. Altun, "Kitle Çalışmasında Özgün Bir Örnek: İzmir Deprem Çalışması"nda sosyalistlerin, İzmir depreminde yürüttüğü kitle çalışması deneyimini yazarken, İbrahim Okçuoğlu  “Covid-19 Aşısı ve Rekabet”i yazıyor. Okçuoğlu, kapitalizmin aşı sürecinde de insanların hayatını hiçe saydığının altını çizerek, şöyle yazıyor: “HIV’e karşı tedavinin geliştirilmesini tekellerin karşılıklı olarak engelledikleri artık bilinen bir gerçekti. Bugün de rekabet eden tekellerin aynı yöntemiyle karşı karşıyayız; her biri kendi tekel çıkarı için hareket etmekte ve bu arada yüz binler ölmektedir.”

Marksist Teori dergisinin bu sayısında, MLKP Komünist Kadın Örgütü’nün merkezi politik yayın organı Özgür Kadın’ın 2. sayısında yer alan “Erkek Komünistleri ‘İşlevlendirememe’ Sorunu” başlıklı yazıya da yer veriliyor.