16 Eylül 2024 Pazartesi

Mardin'de köylüler DEDAŞ'a geçit vermedi

DEDAŞ, asker eşliğinde bir kez daha Savur'un kırsal mahallesi Sürgücü'ye baskın düzenledi. Mahalle yolunu ekiplere kapatan halk, "Devlet karnını sırtımızdan doyurmasın" tepkisini verdi.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) ekiplerinin günlerdir girmeye çalıştığı Mardin'in Savur ilçesine bağlı kırsal Sürgücü Mahallesi'ne bu sabah bir kez daha jandarma eşliğinde baskın düzenlendi. Yüzlerce askerle, zırhlı araç ve kepçeler eşliğinde baskın yapıldığın gören mahalle halkı, yolu kapattı. Jandarma, halka biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Jandarma saldırısına ise halk taşla karşılık verdi.

Bir süre devam eden gerginlik, askerlerin durmasıyla sona ererken, halk yolu kapatarak "Bijî berxwedana Ewîna" sloganı eşliğinde eylemlerini sürdürdü.

Eylem alanında genç ve kadınların yoğunluğu dikkati çekerken, kadınlar sopalarla bekleyişlerine devam etti. Jandarmanın dağlık alanlara dağılması üzerine, köylüler de dağlık alanlara gruplar göndererek, jandarmanın olası bir müdahalesine karşı önlem aldı.

'COPLARLA SALDIRIYORLAR'
Eylem alanında tepkisini gösteren köylülerden Fatma Budak, günlerdir elektriklerinin kesik olduğunu belirterek, bundan kaynaklı sularının da kesik olduğunu söyledi. Köylerinin büyük bir köy olduğunu ve tek geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Budak, "Coplarla saldırıyorlar. Onlardan korkmuyoruz. Burada ne bir fabrika ne de başka bir şey var. Akşama kadar tarlalarda çalışıyoruz. DEDAŞ'ın bu uygulamaları nedeniyle sürekli elektriksiz ve susuz kalıyoruz" dedi.

'DEVLET SIRTIMIZDAN YEMESİN'
DEDAŞ'ın yüksek faturalar yazmak için bu çalışmayı yapmak istediğini kaydeden Halise Sun, "Bize gelen faturaları ödüyoruz. Bizimle dertleri nedir? Batıda hangi kentte elektrik sayaçlarını dışarıya çıkarıyorlar? Bizim sırtımızdan kendilerini doyurmak istiyorlar. Devlet karnını bizim sırtımızdan doyurmasın" diye belirtti.

DEM Parti milletvekili George Aslan, eylemlerini sürdüren halkı  ziyaret etti. Aslan, askeri yetkililerle görüşerek, köylülerin taleplerini aktardı. Köyde, halkın ve askerin karşılıklı bekleyişi sürüyor.