22 Eylül 2024 Pazar

Mahkemeden 'Yaşasın adalet' diyen profesöre: İddialı laflar etmeyin

Barış bildirisini imzaladığı için yargılanan akademisyenlerden Prof. Dr. Haldun Gülalp duruşmada "Beraatimi istiyorum, 'Yaşasın adalet' diyorum" dedi. Mahkeme Başkanı ise bu sözlere "Çok iddialı şeyler söylemeyin" yanıtını verdi. Gülalp'e 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için "Örgüt propagandası yapmak" idiasıyla haklarında dava açılan 1128 akademisyenden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Haldun Gülalp, dün İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı.
 
Davada Gülalp hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Karardan önce son sözü sorulan Gülalp "Ne diyeyim yaşasın adalet diyeyim" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, "Öyle iddialı laflar etmeyin" dedi ve kararı açıkladı.
 
Öte yandan dün üç ayrı mahkemede 15 akademisyenin de duruşmaları görüldü. 10 akademisyene "örgüt propagandası yapmak" suçu sabit görülerek 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 9 kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı. 1 yıl 3 ay hapis cezası alan ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) istemeyen Bilgi Üniversitesi'nden istifa eden Doç. Dr. Esra Arsan'ın cezası ise 2 yıl denetimle ertelendi.