20 Eylül 2024 Cuma

Mahkemeden KHK ihraçları için emsal karar

Mahkeme KHK ile ihraç edilenlerin durumunu tek tek tüm kurumlara yazı göndererek araştırdı. Yurttaşın ihraç edilmesinin hukuksuz olduğunu tespit eden mahkeme işe iade kararı verdi. İdare Hukukçusu Günday, mahkemenin tavrının emsal niteliğinde olduğunu söyledi.
Kamu görevinden 667 Sayılı KHK ile ihraç edilenlerin açtığı davada İdare Mahkemesi önemli bir karara imza attı. 667 sayılı KHK'ya dayanarak 'örgütlerle irtibatlı' olduğu iddiasıyla Sermaye Piyasa Kurulu'ndaki kamu görevinden çıkarılan uzman İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
 
İdare Mahkemesi, kamu görevine son verilen uzmanın, herhangi bir örgütle irtibatının bulunup bulunmadığını savcılık, TMSF ve Emniyet'e sordu. Gelen yazılarda, ihraç edilen uzmanın örgütlerle irtibatlı olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi ve belge sunulmadığı gibi savcılık da davacı hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmediği bilgisini mahkemeye bildirdi. İdare Mahkemesi de söz konusu uzmanın kamu görevinden çıkarılma kararının hukuka uygun bulunmadığına karar verdi.