16 Eylül 2024 Pazartesi

Madenciler jandarma barikatı önünde nöbette: Ekmeğimize sahip çıkıyoruz

Fernas Madencilik önünde açıklama yapmak isteyen madencilerin yolu "valilik yasağı" iddiasıyla kesildi. Jandarma herhangi bir karar tebliğ etmezken, madencilerin bekletildikleri alanda nöbette. 

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan AKP Batman Milletvekili  Ferhat Nasırlıoğlu'na ait Fernas Madencilikte, maden işçilerinin direnişi 9. gününde sürüyor. Mahkum edildikleri sefalet ücretine, kölece ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan madenciler bugün kitlesel bir açıklama yapmak istedi. 

Sendika önünden araçlarla yola çıkan ve Ferans Madencilik önüne gitmek isteyen madencilerin yolu jandarma tarafından kesildi. Jandarmanın bir açıklama yapmasını isteyen madencilere, "Yolu kapatmadık kontrollü geçiş veriyoruz" yanıtı verildi. Ancak jandarma madencilerin geçişine izin vermeyeceklerini söyledi. Bir "valilik yasağı" olduğunu söyleyen jandarmadan sendika kararı göstermesini istedi. Fakat jandarma karar da göstermedi. 

"Komutan müdürü kolluyor", "Madenciye yolu aç" sloganlarıyla barikat önünde nöbet sürüyor. 

ÇAKIR: TERAZİ ŞAŞMIŞ
Burada söz alan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, "Terazi şaşmış" diyerek engellemeye tepki gösterdi. Anayasa'nın 51. maddesini kullandıklarını, ancak patronların yasayı ihlal ettiğini buna rağmen cezanın madencilere kesildiğini söyleyen Çakır, "TCK'nın 118. maddesini kullansalar, bu asker burada durmayacak. Kullansalar, patrona varıp anlaşma yapacağız. Biliyorlar ki patronun yanına varsak anlaşacağız. Ama jandarma bırakmıyor" dedi. 

'TEK SUÇUMUZ EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK'
Madencilerden Ali Söğüt de sosyal medyada yayımladıkları çalışma koşullarını hatırlattı. Bu şartlarda madende hiçbir işçinin çalışamayacağını söyleyen Söğüt, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın bir açıklama yapmadığını, bir müfettiş görevlendirmediğini, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un da tek kelime etmediğini anımsattı. 30 Ağustos günü Çakır ile madencilerin gözaltına alındığını kaydeden Söğüt, "Tek suçumuz işimize, ekmeğimize, hakkımıza, onurumuza sahip çıkmak. Biz burada var olmaya devam edeceğiz. Kolluğun görevi bizi koruyup kollamak ama patronu koruyor" dedi. 

'BİZ UYUMUYORUZ, ÇOCUKLARI DA UYUMUYOR'
Bir madenci yakını ise jandarmaya şu sözlerle tepki gösterdi: "Gerçekten yazıklar olsun. Ben onlar için canımı veririm ne olacak. Alın beni götürün içeri ne elde edeceksiniz. Gelsin Cumhurbaşkanı da desin ki tutuklayın. Gönüllü girerim içeri. Ne bu. Çocuklarımız on gündür o madende korkudan duramadı. Nerede bu devlet. Neden Cumhurbaşkanı işçisine sahip çıkmıyor, nerede? Biz uyumuyoruz, çocukları da uyumuyor."