21 Eylül 2024 Cumartesi

Madenciler hakları için kendilerini ocağa kapattı

Çanakkale'de NESCO Madencilik firmasında çalışan işçiler, 4 aylık maaşlarının verilmesi ve sendikalı oldukları için işten çıkarılan arkadaşlarının işe iadesi için kendilerini ocağa kapattı. 

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde NESCO Madencilik'e ait bakır madeninde çalışan 40 işçi, 4 aylık maaşlarının ödenmemesi, sendika üyesi 11 işçinin isten çıkarılması ve sendikadan istifa baskıları üzerine dün kendilerini maden ocağına kapattı. Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) üyesi işçiler, sendikal özgürlüklerinin tanınmasını ve maaşlarının ödenmesini istiyor. İşten çıkarılan 11 işçiden Sercan Fidan, madende yaşananları Mezopotamya Ajansı"na anlattı.

10 senedir NESCO Madencilik'te çalışan Fidan, "Burada çalıştığım sürede emekli olan ya da farklı nedenlerden işi bırakanlar oldu. Ama bugüne kadar kimseye tazminat verildiğini bilmiyorum" dedi. Maden ocağının 5 Aralık ve 5 Şubat arası kapatıldığını aktaran Fidan, "Biz 10 Ocak itibariyle sendikaya üye olmaya başladık. Madende çalışan 82 işçinin 74'ü sendika üyesi oldu. Sendikaya geçtikten sonra baskılar arttı. Daha sonra sendika üyesi 11 işçi işten çıkarıldı. Arkadaşlarımız da işten çıkarılanların işlerine geri dönmesi için kendini madene kapattı. Şimdi de o arkadaşlarımızı tazminatsız işten çıkarmak ile tehdit ediyorlar" ifadelerini kullandı.

'ZOR DURUMDAYIZ'
Maden ocağındaki çalışma koşullarının ağır olduğunu aktaran Fidan, daha önce de sürekli eylem yaptıklarını, ocağa inmediklerini belirtti. Maaşlarını alamadıkları için zor durumda kaldıklarını ifade eden Fidan, "Bu kış ayında insanlar ne yapacak. Yakacak, yiyecek gibi konularda sıkıntılar yaşıyoruz. Adana'dan buraya çalışmaya gelenler var. Onları kiralarını ödeyemediği için evden çıkarmışlar" dedi.

AİLELER MADENİN ÖNÜNE GİDECEK
Ailelerin madencilerden bir haber alamadığı için endişeli olduğunu ifade eden Fidan, "Dün vardiya mühendisleri tarafından ocak ile iletişimi sağlayan telefonun kablosu kesildi. Sendika yetkilileri suç duyurusunda bulunacağını söyleyince hat tekrar bağlandı" dedi. 

Fidan ayrıca madenci aileleri ve köylülerin maden ocağına gidip işçilere destek olacağı bilgisini aktardı.