19 Eylül 2024 Perşembe

Madenciler Bodrum'dan seslendi: Artık ölmek istemiyoruz

Nasıroğlu'na ait Bodrum'daki lüks otel önünde açıklama yapan Bağımsız Maden-İş üyesi direnişçilerden Karakuş, "Her şey para demek değil; tamam hakkımızı vermediler, sendikal özgürlüğümüzü vermediler, yasaları da çiğnediler ama biz artık ölmek istemiyoruz" dedi. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Manisa Soma'daki Fernas Madencilik'te Bağımsız Maden-İş'e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. Seslerini duyurmak için Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan patrona ait otel önünde nöbette olan madenciler bir açıklama yaptı, "ölmek istemiyoruz" dedi. 

FERNAS DİRENİŞÇİSİ KARAKUŞ: ÖLMEK İSTEMİYORUZ
"Fernas işçisi köle değildir" sloganının atıldığı eylemde ilk sözü alan direnen madencilerden Özay Karakuş, 301 maden işçisinin katledildiği Soma'da çalıştığını belirtti. Karakuş, "Orada kurtulanlardanız, ölümden kaçtık ama şu an ölmek istemiyoruz. İSİG olmadığı apaçık videolarda, ses kayıtlarında gündemi sallıyor ama ne İçişleri Bakanlığı ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne Cumhurbaşkanından ne de herhangi bir milletvekilinden destek yok. Her şey para demek değil; tamam hakkımızı vermediler, sendikal özgürlüğümüzü vermediler, yasaları da çiğnediler ama biz artık ölmek istemiyoruz" dedi. 

KOÇER: ARKADAŞLARIMIZ İŞTEN KAÇINMA HAKKINI KULLANDI
Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Onur Koçer de Fernas madendeki çalışma koşullarının sosyal medyada, ses kayıtlarında ispatladıklarını hatırlattı. Madencilerin İSİG önlemlerinin alınmasını, sendikal özgürlüğünün tanınmasını ve zam talebinde bulunduğunu ve 6 madencinin işten atıldığını; yüz madencinin de işten atılan arkadaşlarına sahip çıkmak için işten kaçınma hakkını kullanarak iş bıraktıklarını hatırlattı.

'MADENCİYE YUMRUK YERİNE TEKME ATILMASI BİLİNÇLİ BİR TERCİHTİR'
Karşılanabilir taleplerin karşılanmadığını ve direnen işçilerin maruz kaldığı saldırılara dikkat çeken Koçer, direnen işçilere yönelik polis saldırısında atılan tekmeyi hatırlattı. Koçer, "301 işçinin öldüğü madenin önünde Yusuf Yerkel madenciye tekme atıldı, halk bunu unutmadı. Madenciye atılan tekme sembol hale geldi. Bugün hakkını arayan madenciye tekrar tekme atıldı. Burada yumruk yerine tekme tercih edilmesi bilinçlidir. Bir mesaj veriyorlar madenciye, hakkını arama, yer altında çalışırken ölebilirsin; çalışmak istemiyorsan da açlıktan ölebilirsin mesajıdır" ifadelerini kullandı. 

'BU KANUNLAR PATRONLARA İŞLEMESİN'
Yasaların patrondan yana işlediği, holdingler için yasaların düzenlendiği bir düzene karşı çıktıklarının altını çizen Koçer, "Bu düzenin tamamını reddediyoruz. Bu kanunlar patrona işlemesin, bize birer yurttaş gibi davranılsın hakkımızı aradığımızda gözaltıyla dayakla karşılaşmayalım" dedi. 

ÖZBEK: BU OTEL KAMUSAL ALANLARI DA İŞGAL EDİYOR
Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Onursal Özbek de kısa bir söz aldı. Bodrum'daki eylemlerde lüks içinde yaşayan otel sahiplerinin kamu alanlarını, kumsalları işgal ettiğini de ekledi. "Arkadaşlarımız sadece sendikalaşmak istiyorlar, insani koşullarda çalışmak istiyorlar" diyen Özbek, sosyal medyada yayınlanan çalışma koşullarına işaret etti.