21 Eylül 2024 Cumartesi

Madenci aileleri Yıldızlar SSS Holding önünde oturma eylemine başlıyor

Doruk Madenciliğin 9 ay boyunca gasp ettiği hakları için 4 gündür açlık grevi direnişindeki madencilerin aileleri de Yıldız SSS Holding önünde oturma eylemine başlıyor. Madenci ailelerinden Ayşe Çatal, "Derdimiz işe geri dönmek değil, yıllardır sorun yaşıyoruz. Haklarımızı versinler herkes yoluna baksın" dedi. Çatal, dayanışma çağrısında bulundu.

Aylardır maaşlarını alamayan ve hakları için kendilerini madene kapatan madencilerin açlık grevi direnişi 4. gününde. 2022 yılında TMSF'den Yıldızlar SSS Holdinge bağlı Doruk Madenciliğe devrolan Yunus Emre Termik Santrali, işçilerin 9 ay boyunca maaşlarını ödemedi.

AİLELER OTURMA EYLEMİNE BAŞLIYOR
Maden emekçileri ise seslerini duyurmak için direnişe geçti. Kendilerini madene kapatan emekçiler, açlık grevi eylemine başladı. Direniş yer altında sürerken, yer üstünde de madencilerin aileleri Yıldız SSS Holding önünde oturma eylemine başlıyor.

'SONUÇ ALANA KADAR ORADAYIZ'
Madenci ailelerinden Ayşe Çatal, eylem hakkında ETHA'ya bilgi verdi. Konya yolu üstündeki Yıldızlar SSS Holding önünde bugün eyleme başlayacaklarını belirten Çatal, "Sonuç alana kadar oradayız. Sesimizi duysunlar, ne kadar kalabalık olursak o kadar iyi. 7 gündür eşlerimiz evde yok, madendeler" dedi.

'8 AY BOYUNCA MAĞDUR ETTİLER'
Çatal, yaşadıkları mağduriyeti ise şöyle aktardı: "8 ay önce bu şirkete devroldu işyeri. Ondan önce devlet altındaydı. Sonra 8 ay sonra devraldı. Sonra da eşlerimizi ücretsiz izne çıkardı. Ücretsiz izne çıkardıktan sonra eşlerimiz işe başladı, bir ay geçmeden yer üstüne çıkardı. Hep yer üstünde çalıştırdı bir ay boyunca maaş, sigorta yer üstü oldu. Tekrar ücretsiz izne çıkarı. Mağduruz. Çocuklar okula başlıyor, evimiz kira. Liseye giden çocuklarımız onlar, içeride biz burada."

'İŞE GERİ DÖNMEK DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Madencilerin işe geri dönmek gibi bir talebinin olmadığını, tek dertlerinin tazminatlarını almak olduğunu aktaran Çatal, "Bu şirketten bize hayır gelmez. Biz işe geri dönmek istemiyoruz. Yıllardır yaşıyoruz bu sıkıntıları. Haklarımızı versinler, yolumuza bakalım. Yıllarca hiçbir garantisi olmadan çalıştı eşlerimiz" dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPTI
Çatal, son olarak dayanışma çağrısını yineledi. Yıldız SSS Holding önüne ya da madene gelebilen herkesi çağıran Çatal, gelemeyenlerin de seslerini duyurmasını istedi.