21 Eylül 2024 Cumartesi

Madenci aileleri Yıldızlar Holding önünde: Sesimizi duyurun

Gasp edilen hakları için kendilerini madene kapatan ve dört gündür açlık grevi direnişinde olan madencilerin aileleri Yıldızlar SSS Holding önünden seslendi. 9 aydır yaşadıkları mağduriyeti anlatan aileler, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

Eskişehirli madencilerin yer altında açlık grevi direnişi sürüyor. Madencilerin ailesi de Yıldızlar SSS Holding önünde yaptıkları açıklama ile madencilere destek verdi. Konya yolu üzerindeki holding önünde çocuklarıyla birlikte bir araya gelen madenci ailelerine, madencilerin örgütlü olduğu Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi de destek verdi.

Ailelerden Arzu Özdemir, 9 aydır maruz kaldıkları haksızlıkları hatırlattı. Konuşmakta güçlük çeken Özdemir, haklarını istediklerini kaydetti.

'FİRMA 250 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDI'
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Sekreteri Selim Aslan da kısa bir açıklama yaptı. Yunus Emre Termik Santralinin Aralık 2022'de TMSF'de yapılan ihale sonrası Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madenciliğe devredildiğini hatırlatan Aslan, "Devir tarihinde 550 üyemiz ve 750 çalışanı vardı. Açıklama yapan firma 250 kişiyi ücretsiz izne çıkardı. Devir aşamasında firmadan ayrılan ve akabinde emekli 240 çalışan üyemizin iş akdi fesih edildi. Hakkı olan kıdem tazminatları taraflarına 9 aydır ödenmedi. Bilindiği gibi kıdem tazminatı peşin olarak ödenmeli" dedi.

'TEBLİĞ YAPILMADAN SİGORTA VE ÜCRETLERİ YER ÜSTÜNE ÇIKARILDI'
Madencilere taahhüt edilen avansların da verilmediği gibi, 9 aylık zaman zarfında maaşların tüm gününde ödenmediğini, bazı aylar parçalı bazı aylar da geciktirilerek bir sonraki aya geçirildiğini söyleyen Aslan, "Çalışanların hesaplarından kesilen bireysel emeklilik ve icra kesintileri sıkıntılarını defalarca söylememize rağmen düzeltilmeye gidilmemiştir. Yer altı hakları verilmediğini ifade eden yer altında çalışan 190 kişinin temmuz ayı içinde sigorta ve ücretleri tebliğsiz yer üstüne çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

'ÇALIŞANLARIN KIDEM TAZMİNATLARI VERİLMEDİ'
Aslan şöyle devam etti: "TİS görüşmelerindaki anlaşmazlıktan dolayı yüksek hakem kuruluna bağlanan haklarımız uygulanmadı. TMSF başkanına yaptığımız yazılı ve sözlü uyarılara rağmen cevap alınamamış, geriye dönük alacaklarımız akıbeti hakkında hiçbir zaman net cevaplar verilmemiştir. Ayrıca davamız mahkeme tarafından istinaftan onaylı şekilde ortadır. Kısaca özetlemek gerekirse 250 kişinin 9 aydır ödenmeyen kıdem tazminatları, 2016 yılında bugüne kadar yüksek hakem kurulundan gelen karar bağlamında uygulanmayan toplu iş sözleşmesinin uygulanması ve geriye dönük alacakların verilmemesi, bireysel emeklilik ve icra kesintilerinin üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılmaması. Temmuz ayında yer altı çalışanlarına tebliğ yapılmadan sigorta ve ücretlerinin yer üstüne göre uyarlanması. 2016-2022 yılları arası emeklilikten dolayı ayrılan çalışanların kıdem tazminatlarının verilmemesi ana gündem sorunlarımızdır.  

'KİŞİ BAŞI HAK EDİLEN ORTALAMA 450 BİN CİVARI'
"Doruk Madencilikte çalışan işçilerimizin sabrı kalmamıştır. Başlıca sorunlardan dolayı çalışanların kişi başı hak ettiği ortalama 450 bin civarıdır. Bu zor geçen hayat şartlarında temel ihtiyaçlarımızı karşılamak ve önümüzdeki günlerde açılacak okulların temel masraflarının karşılanması mümkün değildir. Hal böyleyken duyarsız kalmamız söz konusu olamaz. Sesimizin duyulmaması ve sorunların çözülmesi sonucunda işi aksatmadan iş yerinde herhangi bir zarar vermeden 4 gündür yaptığımız oturma eylemimizi açlık grevi boyutuna çıkardık. TMSF başta olmak üzere, işveren yetkilileri ve devlet büyüklerimizden sorunlarımıza çare olmasını istiyoruz."