Maden işçilerinin yürüyüşü öncesi valilikten eylem yasağı
Manisa Valiliği, Uyar Madencilik işçilerinin 8 yıldır verilemeyen alacaklarının ödenmesi talebiyle Soma'dan Ankara'ya başlatacakları yürüyüş öncesi kent genelinde her türlü etkinlik ve eylemi yasakladı. Bağımsız Maden-İş ise yasaklama kararına rağmen Ankara'ya yürüyeceklerini vurguluyor.
Manisa Valiliği, il merkezi ve ilçelerinde 21 Ekim'e kadar 15 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü ile tüm etkinlik ve eylemlerin yapılmasının yasaklandığını duyurdu.
Valiliğin yasak kararı, Uyar Madencilik işçilerinin 12 Ekim'de Manisa'nın Soma ilçesinden Ankara'ya başlatacağı yürüyüş öncesi alındı.
Manisa Valiliği'nin eylem ve etkinlik yasağına gerekçe olarak Covid-19 salgınını göstermesi ise dikkat çekti.
Yazılı yapılan açıklamada "…katılım sayısı, maske, mesafe, hijyen kurallarına uyulup uyulmadığına bakılmaksızın Manisa il merkezi ve ilçelerinde 06 Ekim 2020 tarihinden 20 Ekim 2020 günü saat 23.59'a kadar 15 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, açlık grevi, oturma eylemi, çelenk koyma, stant açma, çadır kurma, anma toplantısı/toplanma vb. her türlü etkinlik ve eylemlerin yapılmasının yasaklanmasına, düzenlenecek basın açıklamalarının ise vatandaşın günlük yaşamını aşırı ve katlanılamayacak derecede zorlaştırmayacak, yaya ve araç trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmesine 06.10.2020 tarih ve 642 sayılı Valilik Onayı ile karar verilmiştir" denildi.
BAĞIMSIZ MADEN-İŞ: YÜRÜYECEĞİZ
Uyar Madencilik'te çalışan yüzlerce işçinin kıdem, ihbar, ücret alacakları, ölüm ve iş kazası tazminatları yıllardır ödenmiyor.
İşçiler, tüm hukuki hak arama yolları etkisiz ve sonuçsuz kaldığından, 12 Ekim Pazartesi günü Soma'dan Ankara'ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı almıştı. Bu kapsamda işçiler arasından seçilmiş 60 kişiyle ikişer metre mesafe ile 301 kilometreyi kat ederek 20 gün içinde Ankara'da Enerji Bakanlığı önünde olacağı ilan edilmişti.
Söz konusu yasaklama kararına ilişkin ortak açıklama yapan 748 Tazminat Mağduru Soma Uyar Madencilik İşçileri ile Bağımsız Maden-İş Yönetim Kurulu, kararın 'keyfi' olduğunu belirterek yürüyüşlerini gerçekleştireceklerini vurguluyor.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Açıklamada, "Sermayenin işçilerin haklarını gasp ettiği ve yıllardır hiçbir etkin kamusal koruma mekanizmasının uygulanmadığı, idari ve hukuki başvurulardan hiçbirinden sonuç alınmadığı bir ortamda valiliğin bu kararı Uyar Madencilik patronunun kamu kurumları tarafından korunduğu ve kollandığı iddiamızı oldukça güçlendirmektedir. Keyfi ve hukuksuz yasak kararına karşı her tür meşru ve hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz. Tüm duyarlı kamuoyunu Soma Kaymakamlığı'nın bu kararından derhal vazgeçirmek için destek ve dayanışmaya davet ediyoruz" diye belirtildi.