25 Kasım 2024 Pazartesi

Maden işçileri ocağa değil sokağa indi: Kıdeme dokunma

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını isteyerek, "Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz" dedi.

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı madenciler Zonguldak'ta eylem yaptı.

Madenci Anıtı Alanı'nda yapılan eyleme Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS, Türk-Metal Sendikası, Belediye-İş Sendikası, Tez-Koop-İş Sendikası ile Selüloz-İş Sendikası Şube Başkan ve Yöneticileri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, "Hükümet; işçiler, emekçiler olarak 84 yıllık kazanımımız olan; atalarımızın, şehitlerimizin mirası Kıdem Tazminatı hakkımız üzerinde düzenleme yapmak istiyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara da esnek çalışmayı dayatarak, bu yolla kıdem ve ihbar tazminatını kaldırmak istiyorlar. Ayrıca İşsizlik Sigorta Fonu kesintilerini artırmak istiyorlar. İşçileri, kamu ve özel diye bölecek başka hesaplar da yapıyorlar. Kamuda uygulanmayacak, özel sektörde uygulanacak diyerek kafaları karıştırmak istiyorlar. Kıdem Tazminatı yerine, kulağa hoş gelen Tamamlayıcı Emeklilikten söz ediliyor. Ama ortada paylaşılan ve sosyal taraflara sunulan bir taslak yok. Sadece medyada yer alan haberler var. Kıdem Tazminatı konusunda sosyal taraflar olan biz Sendikaların ve işverenlerin her hangi bir talebi bulunmuyor. Sosyal taraflar arasında bir mutabakat da yoktur. Biz, Kıdem Tazminatı alamayan çalışanların, kıdem tazminatlarını güvenceye almak için mevcut yasaya küçük bir ilave yapılmasının yeterli olduğunu her zaman ifade ettik" diye kaydetti.

'FATURA YİNE İŞÇİYE KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması için çözümün yine işçide arandığını, faturanın işçiye kesildiğini vurgulayan Yeşil; "Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Emek camiası, işçi sınıfı bir bütündür. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Kamu ve özel tüm işçiler olarak haklarımızı savunacağız. Biz; atalarımızın mirasını çocuklarımıza bırakacağız. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor. İşçiler; zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur" dedi.