22 Kasım 2024 Cuma

Macron: Yeni hükümet hemen kurulamayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 7 Temmuz seçimleri sonrası hiçbir ittifakın çoğunluğu sağlayamaması üzerine, "yeni hükümetin hemen kurulamayacağı"nı savundu, seçimlerden birinci çıkan Yeni Halk Cephesi tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis'te istikrarlı bir çoğunluk sağlanana kadar yeni bir başbakan atamayacağını ve bu süreçte mevcut hükümetin görevine devam edeceğini belirtti.

Ülkede 7 Temmuz'da düzenlenen erken genel seçimlerin ikinci turunda hiçbir parti veya ittifakın Mecliste mutlak çoğunluğa ulaşamaması yüzünden Fransa'da yeni bir hükümet kurulamadı.

Seçimin galibi sol ittifak Yeni Halk Cephesi, ortak başbakan adayı konusunda görüşmelere devam ederken, iktidar kanadından farklı isimler merkez sağ ve solcuları da kapsayacak şekilde bir hükümet kurulmasını istiyor.

Yeni hükümetin ne zaman kurulacağı belirsizliğini korurken, Macron'un seçim sonuçlarına yönelik Fransız halkına yazdığı mektup yerel basında yayınlandı.

Mektupta, seçimlere katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Macron, "Öncelikle ülkede bir demokratik ifade ihtiyacı var. Öte yandan, aşırı sağ ilk turda yaklaşık 11 milyon oyla başı çekse de hükümete gelmesine net bir şekilde karşı çıktınız" ifadelerini kullandı.

'BİRAZ ZAMAN TANIMAK GEREKİYOR'
Macron, seçimlerde kazanan olmadığını vurgulayarak, "Herhangi bir siyasi güç tek başına yeterli çoğunluğa ulaşamıyor ve bu seçimlerden oluşan blok ve koalisyonların hepsi azınlıkta kaldı" dedi. Sadece cumhuriyet yanlısı siyasi oluşumların mutlak çoğunluğu temsil ettiğini belirten Macron, söz konusu siyasi oluşumları Mecliste istikrarlı ve çoğulcu bir çoğunluk oluşturmaya çağırdı.

Söz konusu çoğunluğun resmi kurumların istikrarını sağlamasını isteyen Macron, sözlerine şöyle devam etti: "Bu prensipler doğrultusunda başbakanın atanmasına karar vereceğim. Siyasi oluşumların, sükunet içinde ve saygı çerçevesinde bu uzlaşmaya varması için biraz zaman tanımak gerekiyor. O zamana kadar, mevcut hükümet görevlerini sürdürecek ve cumhuriyet geleneğine uygun olarak genel işleri yürütecek."

SOL İTTİFAKTAN TEPKİ
Macron'un mecliste istikrarlı çoğunluk sağlanana kadar yeni bir başbakan atamayacağı yönündeki mesajına tepkiler yükseldi.

Sol ittifakın liderlerinden Jean-Luc Melenchon, Macron'un Yeni Halk Cephesinin başı çektiği seçim sonuçlarını tanımayı reddettiğini ifade ederek, bu durumun demokratik ülkelerde bir benzeri olmadığına işaret etti.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partili Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Manon Aubry, Macron'un mağlubiyetini kabul etmemekte ısrarcı olduğuna dikkati çekti.

LFI Milletvekili Clemence Guette ise yalnız kalan Macron'un ülkeyi "sarstığını" belirterek, "(Macron) Ülkeyi aşırı sağın kollarına itti, biz engelledik" ifadesini kullandı. Guette, artık Yeni Halk Cephesinin ülkeyi yönetmesi ve Macron'un demokrasiyi kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot, France Info'ya yaptığı açıklamada, Macron'un seçimi "kimsenin kazanmadığı" yönündeki açıklamalarıyla iktidarı "tekeline" almaya çalıştığını belirtti. Bu durumdan endişe duyduğunu dile getiren Panot, Macron'un "demokratik darbe" anlamına gelen bu girişimini kınadı.

Faşist Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella ise Macron'un aşırı solu iktidarın kapısına getirerek, ülkeyi durma noktasını getirdiğini kaydetti. Bardella, Fransa Cumhurbaşkanı "sorumsuz" olmakla nitelendirdi.

18 TEMMUZ'DA EYLEM ÇAĞRISI
Fransa'da CGT Cheminots sendikası, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, sandıktan çıkan sonuçlara saygı duymaya çağırdı.

Yapılan yazılı açıklamada, Macron'un şiddet içeren sosyal ve ekonomik politikalarına devam edemeyeceği belirtilerek, sol ittifaktan oluşan bir hükümetin kurulması talebiyle "18 Temmuz'da valiliklerin önünde ve Ulusal Meclisin yakınlarında gösteriler düzenlenmesi" çağrısı yapıldı.

"Galibiyetimizi çaldırmayalım" denilen açıklamada, sendikanın, emeklilik yaşını 64'e çıkaran tartışmalı reformun kaldırılması, maaşların artırılması, meslek hayatında kadın ve erkek çalışanlar arasında eşitliğin sağlanması gibi taleplerine yer verildi.

Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, konuk olduğu bir televizyon kanalında, söz konusu gösterilere katılarak halkın seçim sonuçlarına saygı duyulması için baskı yapılmasını istedi. Macron'un yayınlanan mektubunun, ülkede büyük öfkeye neden olduğunu belirten Binet, Fransız liderin seçim sonuçlarına saygı duymadığı takdirde ülkeyi kaosa sürükleme riski olduğunu söyledi.