22 Eylül 2024 Pazar

Luzern'de petrol şirketlerinin toplantısı protesto edildi

Luzern'de petrol şirketlerinin toplantısı iklim aktivislterinin hedefi oldu. Birçok eylem yapan iklim aktivistleri, petrol üretiminin sürmesinin dünyayı daha da hızlı bir şekilde iklim çöküşüne sürükleyeceğini kaydetti. İklim aktivistleri, "Dünyamızın kaderini birkaç süper zengin değil, hepimiz belirlemeliyiz! Neoliberalizm çoktan başarısız oldu! Biz insanlar ve dünya, dışlama ve sömürü üzerine kurulu bu iğrenç sistemi artık kaldıramayız. Böylece toplumsal devrim talebiyle baş başa kalırız" dedi. 

Aralarında Suudi Aramco, ExxonMobil ve Chevron nun da bulunduğu dünyanın en büyük petrol üreticilerinden bazıları bu hafta İsviçre'nin Luzern Kantonunda bir araya geldi. Kentin tren istasyonunun yanında bulunan Kültür ve Kongre merkezinde (KKL) düzenlenen toplantı birçok eylemin hedefinde oldu.

İklim Aktivistleri Küresel petrol endüstrisi, "Schlumberger Dijital Forumu" adında düzenlenen toplantının iptal edilmesi için ayrıca geçen hafta, belediye meclisine bin imzalı bir dilekçe sunarak KKL'deki iki günlük etkinliği durdurmalarını talep etmişti. KKL yetkilileri ise talep hakkında yorum yapmak istemedi. Toplantının yapılmasını topladıkları imzalarla engelleyemeyen aktivistler çeşitli eylemlerle toplantıyı protesto etti.

İklim aktivistleri ilk önce 20 Eylül sabahı Luzern'deki KKL binasının cephesine tırmanarak buraya devasa bir pankart asarak petrol şirketlerini kenti terk etmeleri yönünde uyardı. Üç iklim aktivisti Luzern'deki KKL'nin cephesine  "Fosilleri yerde tutun!" yazan büyük bir pankart astılar. Üç aktivist polis tarafından gözaltına alınırken, fosil yakıt çıkarımına derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Bu sırada  bir başka aktivist ise binanın önündeki geniş alana  "Petrol üretmeye devam etmek, dünyayı daha da hızlı bir şekilde iklim çöküşüne sürüklemek anlamına geliyor" diye yazılama yaptı. İklim kriziyle mücadele ettiklerini belirten aktivist, fosil yakıtlara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu. Burada yapılan konuşmalarda Pakistan'da binden fazla insanı öldüren yıkıcı selden, aynı zamanda bu yaz yaşanan aşırı kuraklıktan ve geçmişteki ve gelecekteki birçok çevre felaketinden bu petrol şirketlerinin yarattığı iklim felaketinin sorumlu olduğu belirtildi.

Daha sonraki gün düzenlenen büyük bir yürüyüş ve mitingle petrol şirketlerine kenti terk etme çağrısı yapıldı. KKL binası önünde toplanan eylemciler "Fosil yakıtlarını sonlandırın" yazılı pankart açtı.

Eylemde yapılan konuşmada "Burada yapılan toplantı ile en büyük iklim suçluları, cani işlerini nasıl daha karlı hale getirebileceklerini ve böylece dünyayı iklim felaketine daha da hızlı sürükleyebileceklerini düşünmek için bir araya geliyorlar" denildi.

Ukrayna'da Rus saldırganlık savaşının patlak vermesinden bu yana, petrol ve gaz fiyatlarının sürekli olarak yukarı çekildiğine dikkat çekilen konuşmada "Bu yakıtları reddediyoruz" denildi.

İsviçre Federal Konseyinin, öngörülebilir bir enerji kriziyle sürdürülebilir önlemlerle mücadele etmek için yılbaşından bu yana geçen aylarda hiçbir şey yapmadığına dikkat çekilen konuşmalarda "Federal Hükümet  şimdi ikiyüzlü bir şekilde elektrik tasarrufu yapmamızı talep ediyor.  Zaten çevreyi korumak için ya da sadece her yerde tasarruf etmemiz gerektiği için tasarruf eden bizler. Elektrik neredeyse yüzde 40 daha pahalı hale gelecek. Görünen o ki bu kriz serbest piyasa tarafından, yani fiyatla düzenlenecek. Zaten yoksullardan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan zengin seçkinler, her zamanki gibi devam edebilirler. Yoksulların donmaktan, aç kalmaktan ve sosyal hayata daha az katılmaktan başka seçeneği yok" denildi.

Bunun adının kapitalizm olduğu belirtilen açıklamada, "Sürekli kriz aşağıdan yukarıya yeniden dağıtım için kullanılıyor. Az sayıda zengin daha da zenginleşiyor, birçok fakir daha da fakirleşiyor ve orta sınıf yok oluyor" denildi. Tüm enerji sektörünün kamulaştırılmasını ve tüm ekonominin sosyalleşmesini talep ettiklerini belirten konuşmacılar "Dünyamızın kaderini birkaç süper zengin değil, hepimiz belirlemeliyiz! Neoliberalizm çoktan başarısız oldu! Biz insanlar ve dünya, dışlama ve sömürü üzerine kurulu bu iğrenç sistemi artık kaldıramayız. Böylece toplumsal devrim talebiyle baş başa kalırız" ifadelerini kullandı.

Eylem daha sonra  kent merkezinde düzenlenen  yürüyüşle sona erdi.