21 Eylül 2024 Cumartesi

Lozan'da depremzedelerle dayanışma sürüyor

İktidarın deprem bölgesine yardım edenlere saldırmak ve yardımları engellemek için geldiği kaydedilen Lozan'daki dayanışma etkinliğinde AVEG-KON'un depremden etkilenen halklarla dayanışmak için başlattığı Kardeş Aile Kampanyasına çağrı yapıldı.

İsviçre'nin Lozan kentinde Solidaritasbrüke'nin çağrısıyla depremde etkilenen halklarla dayanışma etkinliği düzenlendi. 6 Şubat'tan bu yana yaşananlar sinevizyon eşliğinde Türkçe ve Fransızca aktarıldı. Türkiyeli göçmenlerden Lozan ve ilçeleri belediye meclisleri ve yönetimlerinde yer alan seçilmiş temsilciler, Lozan Belediyesi başkan yardımcısı, Lozan Sosyalist Partisi, Lozan Halk ve İşçi Partisi, Lozan Dayanışma Hareketi adına temsilciler konuşmalar yaptılar.

Erdoğan, AKP-MHP faşizmine karşı öfkelerini içeren konuşmaların yanısıra dayanışma duygularını dile getirdiler. AvEG-KON (Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu) ve İGİF (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu) adına yapılan konuşmada şunlar öne çıktı:

'DEVLET YARDIM EDENLERE SALDIRMAK VE ENGELLEMEK İÇİN BÖLGEYE GELDİ'
"Deprem bir doğa felaketidir. Ancak siyasal İslamcı örgütlü kötülük bunu bir katliam ve toplu cinayete dönüştürdü. Devlet başlangıçta bilinçli müdahale etmedi. Çünkü korkuyorlar. İktidarlarını kaybedecekleri korkusuna kapıldılar. Enkaz altındaki çığlığı ve ölümü vahşileştirerek bir daha kimsenin bu topraklara dönmesini istemiyorlar. Bu katliamın yarattığı toplum hafızayı unutturmak istiyorlar. Bu katliam ve cinayetten dolayı bugün öfke duyup, acı çekip gidenler bir daha dönmeyeceklerdir. Bölgenin demografik yapısını bozmak için bu ağır ve ölümlü doğa felaketini tarihi ve stratejik bir fırsata çeviriyorlar. Devrimcilerin, sosyalistlerin ve gönüllülerin hızla deprem bölgesine gidişi ve koordine olmaları planlarını bozdu ve korkularını arttırdı. Bunun için devlet yardım edenlere saldırmak ve engellemek için bölgeye geldi.

'AVEG-KON'UN KARDEŞ AİLE KAMPANYASINA DESTEK SUNALIM'
Depremin yarattığı travmanın uzun süreceğini, bunun için bölgeyle uzun süre ilişkilenmek, bölgeye gitmek, dayanışmayı sürdürmek gerekiyor. Depreme karşı sorumluluklarımızın yanı sıra Newroz'dan 1 Mayıs'a bakış açısıyla süreçle ilişkilenmek gerekiyor. Bu siyasal İslamcı örgütlü kötülükten kurtulmak için Emek ve Özgürlük İttifakı'nın seçim çalışmalarına destek vermek gerekiyor. AVEG-KON'un düzenlemiş olduğu Kardeş Aile Kampanyası ve benzer kampanyalara destek sunulması çağrısında."