23 Eylül 2024 Pazartesi

Londra'da yüzlerce kişi sokağa çıktı: Fosil yakıta son

İngiltere'de son bir haftada iklim için mücadele yürüten yüzlerce kişi, ülke çapında petrol rafinerilerini işgal ederek hükümetin fosil yakıtlara yatırım yapmayı derhal durdurmasını istedi. Eylemciler, 9 Nisan'dan itibaren başkent Londra'da kitlesel olarak harekete geçeceklerini duyurdu.

İngiltere'de Just Stop Oil ve Extinction Rebellion üyeleri, günlerdir ülkedeki pek çok petrol terminallerini işgal ederek terminallerin işleyişini durduruyor. Eylemciler, son olarak İngiltere'nin güneydoğusundaki en büyük petrol terminallerinden Navigator'a girerek tesisin yükleme alanının çatısına tırmandı. Eylemciler, kendilerini bütün güneydoğu İngiltere'ye petrol dağıtımı yapan tesisin ana borularına zincirledi.

Essex, Southampton, Warwickshire, Esso West, Londra ve Birmingham'da bir haftada 10 önemli petrol rafinerisini işgal eden ve rafinerilere giden yolları kesen eylemciler, İngiltere'nin en büyük petrol dağıtım şirketlerinden ExxonMobil UK'ye ait 4 tesisin geçici olarak kapanmasını sağladı. Bir haftada yapılan eylemlerde 275'ten fazla kişi gözaltına alındı.

İklim eylemcileri, hükümetin fosil yakıtlara yaptığı bütün yatırımları durdurmasını ve fosil yakıtlarının kullanımına son verilmesini istiyor. Önemli bir çoğunluğu gençlerden oluşan eylemciler, geleceklerinin tehlike altında olduğunu belirterek kesintisiz eylem çağrıları yapıyor.

Just Stop Oil grubu, geçen ay milyonlarca kişinin izlediği Premier Lig maçlarında da fosil yakıtlara ilişkin farkındalık yaratmak için sahaya girerek kendilerini kale direklerini kelepçelemişti.

Extinction Rebellion üyeleri de, işgal ettikleri tesislerde 9 Nisan'da Hyde Park'ta bir araya gelme çağrısı yaptı. Eylemciler, talepleri kabul edilene kadar eylemlerine devam edeceklerini ve başkent Londra sokaklarını dolduracaklarını söyledi. 9 Nisan'da başkentte başlatacakları kitlesel eylemlerin gözardı edilemeyecek kadar büyük olacağını belirten eylemciler, herkese harekete geçme çağrısı yaptı.

İngiltere hükümeti, parlamentoda sürdürülebilir enerjiye daha çok yer vermeye yönelik müzakereler yapsa da, Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa'da patlak veren doğal gaz ve petrol krizi, hükümeti fosil yakıtlara yeni yatırımlar yapmaya yönlendirdi. İngiltere'de akaryakıt fiyatları, Rusya'ya uygulanan ambargo nedeniyle son yılların zirvesine ulaştı.