20 Eylül 2024 Cuma

Londra'da kadınlar erkek, devlet şiddetine karşı sokağa aktı

Onlarca kadına tecavüz işkencesinde bulunan ve polis tarafından korunan eski polis David Carrick başta olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddete karşı Londra'da kadınlar sokağa çıktı. Eylemde, "Polisin içinde çürük elmalar yok, ağaç çürümüş" denildi.

İngiltere'nin Başkenti Londra'nın Oxford Caddesi'nde toplanan binlerce kadın, kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa ve uygulanan polis şiddetine karşı bir araya geldi.

Regent Caddesi ve Piccadilly Circus'tan yürüyen kadınlara çevredeki kadınlar da katıldı. Bir gün önce döviz ve pankart atölyesinde hazırlık yapan SKB'liler, yürüyüşte kortej oluşturdu. SKB'nin dövizlerinde deprem katliamı da lanetlendi. Rengin Kadın Korosu trampet, tencere ve tava ile korteji renklendirirken, sık sık "jin jiyan azadi", "tek yol devrim" sloganları atıldı.

Trafalgar Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından burada konuşma yapan kadınlar, ülkede özellikle eski polis David Carrick'in 24'ü cinsel saldırı olmak üzere 49 suçtan yargılanmasının kadınların ne kadar korumasız olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Şair Miss Yankey açıklamasında İngiltere'de kadına karşı şiddetin parçası olan polisin kesinlikle hesap vermediğini belirtti. Binlerce polisle ilgili soruşturmaların devam ettiğini kaydeden Yankey, "O'nu (Carrick) durdurmak için ellerine birçok fırsat geçti ama yapmadılar. O da kadınlara serbestçe tecavüz etmeye devam etti. Carrick'in istisna olmadığını düşünüyorum. Polisin içinde çürük elmalar yok, ağaç çürümüş. Güçlü bir şekilde inanıyorum ki polis bile bu çürüme karşısında şaşırmıştır" dedi.