4 Ekim 2024 Cuma

Lokumcu davası 'ihtimaller' nedeniyle Trabzon'a kaçırılmış

Metin Lokumcu'nun katledilmesine ilişkin Hopa'da görülecek davının, duruşmadan bir gün önce Trabzon'a kaçırılmasının gerekçesi, "davaya çok sayıda ilgili ya da ilgisiz tarafın katılabileceği ihtimali"

Metin Lokumcu'nun katledilmesini ilişkin Hopa'da görülen davanın, bir gün önce Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne ilişkin verilen kararın gerekçesi açıklandı. Gerekçe, "davaya çok sayıda ilgili ya da ilgisiz tarafın katılabileceği."

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde Hopa ziyareti sırasında yapılan protesto eylemlerinde Metin Lokumcu'nun polisin saldırısı sonucu katledilmesini ilişkin dava 9 yıl sonra açıldı. 

24 Aralık'ta Hopa 2. Asli Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davanın duruşması, duruşmadan bir gün önce "kamu güvenliği" gerekçesiyle Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne kaçırıldı.

Davanın Trabzon'a kaçırılma gerekçesi, "olayların çıkabilme ihtimali."

Kararın gerekçesinin tam metni Metin Lokumcu Davası twitter hesabından, "#MetinLokumcu cinayet davasının Hopa'dan 'nakil' gerekçesi, tam da tahmin ettiğimiz gibi; 'davaya çok sayıda ilgili ya da ilgisiz tarafın katılabileceği'ymiş. Sanki çok sayıda kişi Trabzon'a gelemeyecek! Yeter! Bizimle, acımızla, öfkemizle dalga geçmeyin..." notuyla paylaşıldı.

Gerekçeli kararda şunlar ifade edildi: "Davaya çok sayıda ilgili ya da ilgisiz tarafın katılımının olabileceği, bu durumda adliye çevresi ve içerisinde istenmeyen olayların çıkabileceği, provokatörlerin de konuya dahil olmasıyla olayların büyüyerek ilçede genel huzur ve asayişin bozulmasına neden olabileceği, güvenlik güçleri ile bu kişilerin karşı karşıya gelmesi olasılıkları dikkate alındığında kamu güvenliğini ihlal edecek müessif olayların meydana gelmesinin ihtimal dahilinde olduğu, Artvin Valiliğinin mütalaası da dikkate alındığında kamu görevliğini ihlal edebilecek davanın ve olumsuz olayların vuku bulma ihtimaline binaen kamu güvenliği açısından davanın başka bir ile naklinin yapılmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirildiği..."