19 Eylül 2024 Perşembe

Limter-İş'ten 'Kayıt dışılığa ve yasa dışılığa son' kampanyası

DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası kayıt dışı çalışmaya karşı "Sigorta pirimlerinin alınan ücret üzerinden yatırılması", "Çok Tehlikeli İşler Yönetmeliğinin uygulanması" ve "AGİ'lerin ödenmesi" talepleriyle kampanya başlattı.

DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası kayıt dışı çalışmaya karşı "Kayıt dışılığa, yasa dışılığa son" şiarıyla "Sigorta pirimlerinin alınan ücret üzerinden yatırılması", "Çok Tehlikeli İşler Yönetmeliğinin uygulanması" ve "AGİ'lerin ödenmesi" talepleriyle kampanya başlattı.

Kampanyanın startı Tuzla İçmeler Köprüsü'nde yapılan basın açıklamasıyla verildi. "Kayıt dışılığa, yasa dışılığa son" pankartının açıldığı eylemde çok sayıda işçi basın açıklamasına katıldı. Burada konuşan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, bir dönem seri iş cinayetlerinin yaşandığı ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tersaneler kayıt dışı çalıştırma merkezi olmaya devam ettiğini belirtti. İşçilerin sigortalarının aldıkları ücret üzerinden yatırılmadığını kaydeden Saygılı, "çok tehlikeli işler" kapsamında olan tersanelerde fiili hizmet süresi zammının uygulanmadığını vurguladı. Saygılı, "Şüphesiz sorunlarımız sadece bunlarla sınırlı değil. Taşeronlar 'siz kadro olmadığınız için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hakkınız yok' ya da 'AGİ'leriniz aylıklarımızın içinde' diyerek devletin hak tanıdığı AGİ'lerimizi göz göre göre gasp ediyorlar" dedi.

Tersanelerde yaşanan iş cinayetleri ve meslek hastalıklarında dahi hiç bahsedilmediğini ifade eden Saygılı, "Çünkü kayıt altına alınmıyor. Aldığımız ücret ise yaptığımız işin karşılığı olmadığı gibi tam bir koyun pazarlığını andırıyor" diye belirtti.

Limter-İş'e üye işçilerden oluşan İşçi Meclisi'nin tersane işçilerinin "Sigorta primlerinin alınan ücret üzerinden yatırılması", "Çok Tehlikeli İşler Yönetmeliğinin uygulanması" ve "AGİ'lerin ödenmesi" acil üç talebiyle kampanya başlattıklarının altını çizen Saygılı, kampanya çerçevesinde basın açıklamaları, bildiri dağıtımı, afiş asmak ve imza stantları gibi çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

Taleplerinin doğal olduğu gibi aynı zamanda yasal olduğunu ifade eden Saygılı, "Kazanmamızın tek garantisi ise siz işçilersiniz. Başlatmış olduğumuz bu kampanyaya kendiniz ve çocuklarımızın geleceği için omuz verip, kendi haklarımıza karşı duyarlı olursanız kazanırız. Nasıl ki seri işçi cinayetlerinin yaşandığı sigortalarımızın hiç yatırılmadığı, hak ettiğimiz ücretlerimizin dahi verilmediği 2008 öncesi tersaneleri belli bir düzeye getirmeyi başardıysak yine başaracağız. Sendikana gel, kampanyaya katıl, geleceğini kazan" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından Limter-İş üyeleri tersane işçilerine bildiri dağıttı.