22 Eylül 2024 Pazar

Limter-İş Tuzla'da maden katliamına tepki gösterdi

Tersaneler bölgesi Tuzla İçmeler körüsünde Bartın'da yaşanan maden katliamına ilişkin açıklama yapan Limter-İş, Erdoğan'ın Sayıştay raporunu dikkate almayarak katliama zemin hazırlayanlardan hesap sormak yerine işçilerin cansız bedenine 24 saatte ulaşılmasıyla övunmesine tepki gösterdi. Limter-İş Genel Başkanı Saygılı, tüm işçilere örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Limter-İş Sendikası, Bartın katliamına ilişkin tersaneler bölgesinde İçmeler Köprüsünde açıklama yaptı.

"Dün Soma, Ermenek bugün Bartın! Kaza değil katliam. Hesabı sorulacak" yazılı pankartın açıldığı eyleme İnşaat-İş ve TKP de destek verdi.

Söz alan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, katliamdan bir süre önce bir madencinin ailesine "bu madende gaz kokusu var başımıza bir şey gelecek" dediğini anımsattı. Sayıştay'ın 2019'da hazırladığı raporla uyardığını ve tedbir alınması gerektiğini kaydeden Saygılı, "Katliam sonrası alana gelen cumhurbaşkanı ise 'bu bir kader, bu işler olacak bunlara alışmalısınız' diyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın, katliamın ardından işçilerin cansız bedenine 24 saatte ulaşılmasıyla övunmesine tepki gösteren Saygılı, şöyle devam etti: "Bununla övünmek yerine Sayıştay'ın raporu dikkate alınmadı diye hesap sorması gerekirken 'Soma'dan daha iyi durumdayız. Soma'da işçilere geç ulaşmıştık, şimdi 24 saat içinde ulaştık' diyerek övünüyor."

Soma katliamının ardından katledilen bir madencinin ailesini tekmeleyen Cumhurbaşkanının o dönemki özel kalem müdürü Yusuf Yerkel'in Frankfurt'a ateşe olarak atandığını hatırlatan Saygılı, devletin "işçiyi dövseniz de öldürseniz de biz sizi koruruz" dediğini aktardı. 

Saygılı, işçi cinayetlerine karşı Limter-İş'te örgütlenme ve birleşik mücadele çağrısı yaptı.