20 Eylül 2024 Cuma

Limter-İş direnişi 3. gününde: Tersane patronları geri adım attı 

Hakları için Altınova'da direnen Limter-İş üyesi işçiler bugün direnişi firmanın merkezi Tuzla Gemi Tersaneler Bölgesine taşıdı. Eylemden ürken tersane patronları ödemeler için ücret hesabına başladı. Toplantı yapan işçiler, açıklamanın ardından ödemenin yapılacağı Altınova Gemak Tersanesi önüne geçti. Limter-İş Genel Başkanı Saygılı, "Ödeme yapılana kadar Altınova'da direnişi sürdüreceğiz şayet ödeme yapılmazsa yarın sabah buradayız" dedi.

Limter-İş Sendikasının Yalova Altınova Tersaneler Bölgesinde Gemak tersanesinde taşeron firmada çalışan üyelerinin gasp edilmek istenen iki aylık maaşları için başlattığı direniş 3. gününde sürüyor.

DİRENEN İŞÇİLER ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE ÇAĞIRDI 
Direniş bugün firmanın merkezi olan Tuzla Gemi Tersanesi önünde taşındı. Sabahın erken saatlerinde İçmeler Köprüsü'nde buluşan Limter-İş üyeleri, işçi ve emekçilere seslenerek direnişi anlattı, sendikaya üye olmaya ve örgütlü mücadeleye çağırdı.

DİRENİŞ ALANINA YÜRÜNDÜ
Ardından direniş alanına yürüyüş başladı. "Direne direne kazanacağız", "Ücret hakkı gasp edilemez", "Tersane işçisi köle değildir" sloganı atılırken, patronların işçinin alın terine, emeğine çökmek istemesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Trafikte seyir halindeki araçlar kornalara basarak işçilere destek verirken durakta bekleyenler de alkışlarla desteklerini gösterdi.

'HANGİ HAKLA İŞÇİLERİN ÜCRETLERİNİ ÖDEMİYORSUNUZ'
Direnişteki işçiler, tersane önünde alkışlarla karşılandı. Mesainin başlamasını bekleyen çok sayıda işçi, açıklamaya destek verdi. "Ücret hakkı gasp edilemez" pankartının açıldığı eylemde Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, patronlara şöyle seslendi: "Buradaki işçilerin iki aydır ücretleri ödenmiyor, siz hangi hakka, hangi hukuka dayanarak işçilerin ücretlerini ödemiyorsunuz?"

Demiral'ın konuşması, "Direne direne kazanacağız" sloganıyla karşılandı. 

TERSANE YÖNETİMİNİ EYLEMDEN ÜRKTÜ 
Eylem sırasında tersane yöneticisi direniş alanına geldi. Ücretlerin hesaplanmaya başlandığını ve bugün ödeme yapılacağının sözünü verdi. İşçilerle kısa bir toplantı yapan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, işçi işten atıldığında aynı gün ücretinin ödenmesi gerektiğini, 20 gün içinde ödenmediği takdirde iş bırakma hakları olduğunu hatırlattı. Kendilerine ücret ödeneceğinin sözünün verildiğini hatırlatan Saygılı, iki gündür Yalova'da direnişte olan işçileri muhatap almayan taşeron patronlarının merkez önünde daha eyleme başlamadan ücretleri hesaplamaya başladığına dikkat çekti. 

ÖDEMELER YAPILANA KADAR ALTINOVA'DA DİRENİŞ SÜRECEK 
Ücretler Altınova Tersanesinde ödeneceği için işçiler Yalova'ya geçti. Direnişi ödemeler yapılana kadar orada sürdüreceklerini belirten Saygılı, "Şayet bugün söz verildiği gibi bu ödeme yapılmazsa yarın sabah yine buradayız. Ödemeler yapılana kadar direnişe devam edeceğiz" dedi. 

KILIÇ: ÇARE BİRLİK OLMAK
ETHA'ya konuşan direnişçilerden İsa Kılıç, iki aydır ödemelerin yapılmadığını ve sürekli patronların kendilerini oyaladıklarını belirtti. "Cebimde kiramı ödeyecek param bile yok" diyen Kılıç, birlik olunmadığı takdirde kazanılamayacağını kaydetti. "Çare birlik olmak. Üç gündür direnişteyiz, açıklama yapan olmadı bizimle dalga geçtiler" diyen Kılıç, Limter-İş'le birlikte kazanana kadar direneceklerini söyledi.

SAMUN: EMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ
Bir diğer direnişçi Recep Samun da öznesi olduğu bu direnişte hakları için direnmeyi öğrendiklerini kaydetti. Son iki aydır maaş alamadıkları gibi kimsenin kendileriyle muhatap olmadığını da kaydetti Samun ve devam etti, "Emek dünyanın en değerli şeyi. Emeğimizin peşindeyiz, çocuklarımızın hakkını sermayeye yar etmeyeceğiz."