20 Eylül 2024 Cuma

Limter-İş Altınova'da direnişe geçti: Alın terimizi patronlara bırakmayacağız

Altınova Tersaneler Bölgesindeki üyelerinin iki aylık maaşlarını gasp etmek isteylen taşerona karşı direnişe geçen Limter-İş, üyelerinin haklarını alana kadar direneceklerini kaydetti.

Limter-İş sendikası, Yalova Altınova Tersaneler Bölgesinde Gemak tersanesinde taşeron firmada çalışan üyelerinin gasp edilmek istenen iki aylık maaşları için direnişe başladı.

"Ücret hakkımız gasp edilemez" pankartının açıldığı direnişte, açıklama öncesi ternase içşilerine haklarını ve mücadele yöntemlerini anlatan bildiri dağıtıldı.

Söz alan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, kutsal kitaplarda bile işçinin hakkının, alın terinin ödenmesi gerektiğinin yazıldığını hatırlattı. Mevcut yasaların işçi, işten atıldığında kıdem, ihbar tazminatları başta olmak üzere tüm ödemelerinin yaplıması şartı koştuğuna dikkat çeken Saygılı, "Yasalar bizden yana ama patranlar yasaları kullanmaz. Bizim yasaları kullanmamız, kendimize güvenmemiz lazım. Hakkımızı kuruşuna kadar bırakmamamız lazım. O para sizin alın teriniz, çocuklarınızın nafakası, emeğinizin karşılığı" dedi.

İşçilerin birlikte ve örgütlü mücadeleyle kazanamayacağı hiçbir şey olmadığının altını çizen Saygılı, "Limter-İş olarak bize güvenin, örgütlenin biz her zaman yanınızdayız" çağrısı yaptı. Saygılı şöyle devam etti: "Yapacağınız  tek şey sendikalı olmak, insanca çalışma koşulları, işçi onuruna yaraşır çalışma koşullarını beraber yaratırız. Birlik olmadığımız, birlikte mücadele etmediğimiz koşullarda, bizi insan yerine koymazlar. Denizlerdeki devasa güzellikteki gemileri siz yapıyorusunzu. Tersane patronlarına trilyonlar kazandırıyorsunuz. Kendinize değer verin, birlik olun. Birliket olursak, beraber olursak, mücadele edersek kazanarız. Birlik olmazsak hakkımızı alamayız."

İşçilerin yoğun ilgi göstediği açıklamanın ardından direniş sürüyor. Limter-İş tersane işçileriyle yaptıkları sohbette, haklarını ve mücadele yöntemlerini tartışıyor. Limter-İş ayrıca kazanana kadar direnişi sürdüreceklerini de vurguyor.

İNŞAAT-İŞ: KAZANIMINIZ İÇERİDEKİ ARKADAŞLARA EMSAL OLACAK

İnşaat-İş direnişi ziyaret etti. İnşaat-İş adına söz alan Deniz Gider, "Sömürü tersanede, şantiyede, konfeksiyonda yani hayatımızın her alanında. İyi ki hakalrınıza sahip çıkıp, sendikanızla iletişime geçip bugün bu direnişe başladınız. Bu kan emicilere karşı, patronlara karşı başlattığınız direniş, bunlara o korkuyu verecek. Çünkü bu direniş içerideki diğer arkadaşlara emsal olacak. Bu direniş kazanıldığında içerideki arkadaşlar da kazanacak. Bu direniş kazanılana kadar tersane işçisi arkadaşlarla omuz omuza olmaya deam edeceğiz" dedi.

Gider'in konuşması "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganıyla yükseldi.