20 Eylül 2024 Cuma

Limter-İş Ada Tersanesi önünde direnişe geçti | GÜNCELLENİYOR

Üyelerinin gasp edilen hakları için Limter-İş sendikası Ada Tersanesinde direnişe başladı. Birinci dereceden sorumlu olanın Ottomar firması ve Ada Tersanesinin olduğunun altını çizen Saygılı, "Ada Tersanesi rahatsızsa Ottomar firmasını yakasından tutup buraya getirecek bu sorun çözülecek" dedi.

Limter-İş sendikası üyelerinin ücretlerini ödemeyen, haklarını gasp eden Ada Tersanesi önünde yeniden direnişe başladı. Limter-İş ve işçiler geçen hafta tersane önünde direnişe başlamış hakları gasp edilmek istenen 9 işçilinin tüm hakları ödenmişti. Pazartesi günü aynı sorumlu Ottomar ve taşeran Nalcıoğlu bünyesinde çalışan işçilerin aylardır ücretlerinin gasp edilmeis üzerine yeniden direnişe geçecek olan sendika, patronların görüşme talebi üzerine direnişi ertelemişti.

Ancak görüşmede sorumlu Ottomar firmasının patronları, "ben bunlara beş kuruş para ödemem, taşeron Nalcıoğlu firmasından alsınlar" demesi üzerine sendika üyeleri sabah saatlerinde Tuzla'daki Ada Tersanesi önünde buluştu. Kaldıraç üyelerinin de destek verdiği direnişte "Ücret hakkı gasp edilemez" pankartı açıldı.

'OTTOMAR FİRMASI VE ADA TERSANESİ BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLUDUR'
"Ücret hakkımız gasp edilemez", "Direne direne kazanacağız", "Sonuna kadar direneceğiz" sloganlarının sık sık atıldığı direnişte söz alan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, tersane işçilerinin ücretlerini alması bir yana haklarına dahi göz koyulduğunun altını çizdi. Saygılı, "Biz yıllardır bu tersanelerde taşeronluğa, iş cinayetlerine, meslek hastalıklarına ve hak gasplarına karşı mücadele eden Limter-İş sendikası olarak bu adaletsizliğe karşı mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. İşçi arkadaşlarımızın birikmiş ücretlerini, haklarını gasp eden Ottomar firmasıdır. Birinci derecede sorumludur. Ve işçi arkadaşlarımızın birikmiş olan ücretlerimi Ottomar firması vermek zorundadır. Ada Tersanesi sorumludur çünkü Ottomar firması burada iş yapıyor, burada işçi arkadaşlarımız çalıştı. Şayet Ada Tersanesi bu durumdan rahatsızsa o zaman Ottomar firmasının yakasından tutsun getirsin, işçi arkadaşlarımızın ücretlerini ödetsin" dedi.

Ottomar patronunun talebi üzerine gerçekleşen görüşmeyi hatırlatan Saygılı, "Ücretlerini ödemem, taşeron ödeyecek diyor. Oysa bir hafta önce aynı konumda olan 9 arkadaşımızın ücretlerini ödedi. Neden, çünkü bu işten sorumlu olan kendisi" ifadelerini kullandı.

'45 GÜNDÜR ÇALIŞTIRILAN İŞÇİNİN HALA SİGORTA GİRİŞİ YOK'
Bir işçiyi işaret eden Saygılı, 45 gündür tersanede çalışmasına rağmen hala sigorta girişi yapılmadığını vurguladı ve devam etti: "Her tarafınız yasa dışı, Ada Tersanesi bundan sorunlu değil mi? Gidin Nacioğlu'nu bulun diyorlar, onun kapısına mı gideceğiz? İşçiler arkadaşlarımız orada mı çalıştı" dedi.

Ada Tersanesi ve patronlarına seslenen Saygılı, "Sizi rahatsız etmeye geliyoruz, rahatsız olacaksınız ki bu işi çözeceksiniz. Madem bu rahatsızlığa son vermemizi istiyorsunuz, Ottomar'ın patronunu alın gelin bu sorunu çözün" dedi.

AV. ÖZGÜR: İŞÇİLER TAŞERONUN PEŞİNDEN KOŞMAYACAK
Sendikanın avukatı Önder Özgür, görüşmeye ilişkin işçilere bilgilendirmede bulundu. Özgür, "Geçen hafta 9 arkadaşımız için içeriye gidip görüştüğümüz zaman, söyledikleri aynı cümleydi. Biz, Ottomar sorumlu değil, taşeron Nalcıoğlu'ndan alın dediler. Kendilerine kurduğumuz cümle, işin esas sorumlusu sizsiniz, çünkü bu işçiler bu kapıdan girip çalıştılar. Bunu vermesi gereken kişiler de bu kapının ardından duranlar. İşçiler, taşeronların peşinden Yalova'ya oradaki Nalcıoğlu firmasına gidin haklarını isteyip, bunlarla oyalanmayacak. Sizin ücretlerinizin gasbına izin verecek bir sendika değil Limter-İş. Sendikamız da ben de sizin yanınızda duracağım" dedi.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER: HAKKIMIZI İSTİYORUZ
ETHA'ya konuşan işçiler aylardır ücretlerini alamadıklarını söyledi. Ottomar bünyesindeki Nalcıoğlu'nda çalıştıklarını belirten işçiler, patronların sürekli kendilerini oyaladıklarını kaydetti. İşçiler, "Hakkımızı istiyoruz, maaşlarımız ödensin ekstra bir şey istemiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.

SGDF: İŞÇİLERİN DİRENİŞİNİ SAHİPLENELİM, BÜYÜTELİM
Direniş alanında yerini alan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), tüm gençlere işçilerin direnişini sahiplenmeye ve direnişi büyütmeye çağırdı. SGDF'liler, işçilerin aylarca ücretleri ödenmeyerek mağdur edildiğini kaydetti ve şöyle dedi: "Çalışma koşulları çok kötü. Asgari insani bir çalışma ortamının, sağlıklı bir çalışma ortamının oluşmadığını söylüyorlar. Bizler de sosyalist gençlik olarak Ada Tersanesi işçilerinin yanında olduğunu söylüyoruz. Bütün gençliği Ada Tersanesi işçilerini sahiplenmeye ve direnişi büyütmeye çağırıyoruz."

Ada Tersanesi önünde halaylarla direniş sürüyor.