22 Eylül 2024 Pazar

Libya halkı meclis binasını ateşe verdi

Libya'da hükümetin iki farklı fraksiyona bölünmesiyle derinleşen siyasi krize tepki gösteren halk, pek çok kentte sokaklara döküldü ve hükümetin kendini lağvederek seçime gidilmesini istedi.

Libya'da halk, hükümetin istifasını isteyerek sokaklara döküldü. 2021 yılında yapılması planlanan seçimlerin gerçekleştirilememesi sonrası ülkede çıkan siyasi krizle birlikte hükümet doğuda Temsilciler Meclisi ve batıda Devlet Yüksek Konseyi olmak üzere iki ayrı fraksiyona bölünmüştü. Temsilciler Meclisi ve Yüksek Konsey arasında Kahire'de Birleşmiş Milletler aracılığıyla gerçekleştirilen görüşmelerden ise sonuç alınamadı. 

Ülkede siyasi krizle birlikte ekonomik krizin de derinleşmesi ve özellikle enerji kesintilerinin kronik hale gelmesi üzerine Trablus başta olmak üzere  halk pek çok kentte sokaklara çıktı. Hükümet yöneticilerinin istifasını isteyerek seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Sosyal medya üzerinden eylemler örgütleyen ve "Gençlik Devrime" şiarıyla hareket eden Beltrees gençlik hareketinin çağrısı sonrası giderek büyüyen eylemlerde, Tobruk'da bulunan Temsilciler Meclisi binası halk tarafından ateşe verildi. Göstericiler Bengazi ve Misrata'da yolları kesti.

Beltrees gençlik hareketi, tüm halkı şehirlerde çadır nöbetine geçmeye ve hükümet istifa edip yeni seçimler yapılana kadar sivil itaatsizliğe devam etmeye çağırdı.