4 Ekim 2024 Cuma

LGBTİ kulüp faaliyetlerinin durdurulması Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Gülü, Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBTİ+ kulüp faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a yönelttiği sorularla, bu hukuksuzluğun son bulması için bir girişimlerinin olup olmayacağını sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekil Züleyha Gülüm, Boğaziçi direnişinin yükselmesiyle birlikte LGBTİ+’ların hedef alınması ve LGBTİ+ kulüp faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması üzerine Meclis’e soru önergesi verdi. 

Boğaziçi kampüsü içerisinde yer alan bir sergide üzerinde Kabe’nin olduğu bir resmin yer almasının ardından LGBTİ+’ların sosyal medyada linç edilmesi ve daha sonra  LGBTİ+ Kulübünün faaliyetlerinin sonlandırdığını hatırlattı. 

Bu karar ile Boğaziçi Üniversitesi’nin yönetmelik, yönerge ve teamülleri uyarınca gereken sürecin işletilmediği, üniversitenin özerkliği ve demokrasi kültürünü ihlale eden her türlü yönteme başvurulduğu ve kulübün faaliyetlerinin sergi bahane edilerek sonlandırıldığına dikkat çeken Gülüm, şu soruları yöneltti: 

"Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde yapılan sergiye ilişkin bizzat İçişleri Bakanı tarafından öğrencilere ‘sapkın’ denilmesi nefret ve ayrımcılık suçu değil midir?
LGBTİ+ların yok sayılması, hedef haline getirilmesi Anayasanın 10. Maddesinde korunan eşitlik ilkesinin ihlali değil midir?
Devlet organları ve idare makamları kanun önünde eşitlik ilkesine uygun davranmak zorunda değiller midir? Halkı LGBTİ+lara yönelik kin ve düşmanlığa sevk ederek TCK 216/1 uyarınca suç işleyenler hakkında açılmış soruşturmalar mevcut mudur?
İfade özgürlüğü kapsamında sergilenen görsel bahane edilerek tutuklanan öğrencilerin serbest kalmasına yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
Sergi bahane edilerek BÜKAK ve BÜLGBTİ kulüplerinin aranması ve faaliyetlerinin durdurulması hukuka aykırı değil midir?
Öğrencilerin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine aykırı olmaksızın düzenledikleri barışçıl protestolara müdahale etmek hukuka ve kanuna aykırı değil midir?
Protestolar sırasında ve gözaltı merkezlerinde öğrencileri darp eden, öğrencilere işkence eden ve cinsel tacizde bulunan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Üniversitelerin demokrasi kültürlerine ve özerk yapısına yapılan siyasal müdahalelerin son bulmasına ilişkin bir düzenleme yapılacak mıdır?"