20 Eylül 2024 Cuma

Leyla Şaylemez mezarı başında anıldı

10 yıl önce Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçi Leyla Şaylemez mezarı başında anıldı. Anmada konuşan Ayşe Acar Başaran, "Erkek egemen iktidarlar, rejimlerini kurumlaştırmak isteyenler, savaş iktidarları ilk olarak kadını hedef aldılar" dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile birlikte 9 Ocak 2013'te katledilen Leyla Şaylemez, Mersin'deki mezarı başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Şaylemez'in babası Cumali Şaylemez ve çok sayıda kişi katıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, katliamın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığını söyledi.

Katliamların tesadüf olmadığını vurgulayan Başaran, "Erkek egemen iktidarlar, rejimlerini kurumlaştırmak isteyenler, savaş iktidarları ilk olarak kadını hedef aldılar. İlk kadın bedeni üzerinden savaşı büyütmeyi ve örgütlemeyi istiyorlar. Paris'teki kadın arkadaşımızı ve Silopi'deki 3 kadın arkadaşımızı katledenlerin arkasındaki güç aynıdır. Aynı güçler 3 kadın arkadaşımızı katletti. Bugüne geldiğimiz de Süleymaniye'de Nagihan Akarsel, Kuzey ve Doğu Suriye'de Hevrin Xelef, son olarak Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nde 3 arkadaşımız katledildi" ifadelerini kullandı.

10 yıl önce yaşanan katliamın failleri açığa çıkarılsaydı bugün Paris'te ikinci bir katliam yaşanmayacağını dile getiren Başaran, "Kürtler ve kadınlar söz konusu olduğunda dünyanın neresinde katledilirse aynı senaryo devreye giriyor" dedi. Başaran, katliam ve saldırıların kadın mücadelesine geri adım attıramayacağının altını çizdi.

Anma boyunca sık sık, "Jin, jiyan, azadî" ve "Şehîd namirin" sloganları atıldı. Anmaya katılan kadınlar, Şaylemez'in mezarına karanfil bıraktı.