20 Eylül 2024 Cuma

Leyla Güven yine tahliye edilmedi

DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu yargılandığı davanın 2'nci duruşmasında mahkeme avukatların tahliye taleplerini reddetti.
Efrîn ile ilgili yaptığı açıklama ve DTK çalışmaları nedeniyle tutuklanan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in yargılandığı davanın 2'nci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmayı HDP Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Semra Güzel, Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları, Bedran Öztürk ve HDP, DBP, DTK yöneticileri, TJA aktivistleri ve ESP Diyarbakır il yöneticileri takip etti.
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Güven'in sosyal medya hesaplarından KHK ile kapatılan Jin Haber Ajansı'na (JINHA) ait haberler ile TJA’nın basın açıklamalarını paylaşması ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasını protesto eden açıklamaya katılması da dava dosyasına delil olarak konuldu.
 
ORADAYDIK VE DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK
 
Kürtçe savunma yapan Güven, "Eşbaşkanlarımız gözaltına alındı, yöneticilerimiz ile beraber belediye önüne giderek halkımızın yanında yer aldık. Oradaydık ve demokratik bir hakkımızı kullandık" dedi.
 
İlk tutukluluk sürecinde DTK Eşbaşkanı olduğunu anımsatan Güven, "Şuan ise karşınızda HDP'nin Hakkari Milletvekili olarak bulunuyorum. Böyle bir süreçte HDP'den milletvekili olmanın ateşten gömlek giymek olduğunu biliyoruz ama biz halkımızın bize olan inancına sahip çıkacağız. Ben heyetten tahliye kararı istemiyorum. Tek isteğim hukukun herkese eşit işletilmesi. Adalet bir gün size de lazım olacak" diye belirtti.
 
YARGILAMA İÇİN DOKUNULMAZLIĞIN KALKMASI GEREK
 
Güven'in ardından savunma yapan avukatı Reyhan Yalçındağ, müvekkilinin aylardır hukuksuzca tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek, "Şuanda vekil yemini edememiş iki vekilden biridir müvekkilim. Meclis başkan vekilliği için aday gösterilecek fakat tutukluluğu nedeniyle bunu yapamıyorlar. Dokunulmazlık kalkarsa yargılanma süreci devam edebilir" dedi. 
 
Avukat Cemile Turhallı ise, müvekkili için Anayasa'da yer alan dokunulmazlık yasasının 82'inci maddesinin yürürlüğe girmesini talep etti.
 
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan heyet, Güven'in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 7 Kasım'a erteledi.
 
İRADEMİZİ SARAYA TESLİM ETMEDİK
 
Duruşmasının ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı ve DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, hukukun, adaletin kalmadığını söyleyerek, "Biz mücadelemizle hem zindandaki arkadaşlarımızı hem de Türkiye’yi özgürleştireceğiz. Bugün iradesini saraya teslim edenler, köledir, tutukludur" dedi.  
 
Ardından söz alan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen yargılamaya devam edilmesi yönünde verilen karar da hukuka bir kara leke olarak Türkiye hukuk tarihine düşmüştür." diye belirtti.