20 Eylül 2024 Cuma

Levi's önleri eylem alanı: Özak işçileriyle dayanışmayı büyütelim

BİRTEK-SEN'in bugünü Özak direnişçileriyle dayanışmak için küresel eylem gününe çevirme çağrısı kentlerde karşılık buldu. Emekten yana olanlar yaptıkları açıklamalarda, Levi's sorumluluğunu yerine getirmediği takdirde her yeri eylem alanına çevrileceği ve markanın boykot edileceğini kaydetti.

BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçilerinin sendikal seçme özgürlükleri için ve kölece çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş birinci ayına yaklaşıyor. Özak Tekstil patronunun arkasına aldığı devlet ile jandarma eliyle her türlü zulmü uyguladığı direnişçiler; jandarma saldırısına, işkenceli gözaltılara, para teklifine, sarı sendika Öz İplik-İş'in baskılarına rağmen ilk günkü kararlılıkla direnişe devam ediyor.

BİRTEK-SEN, 22 Aralık'ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bugünü direnişe destek vermek için küresel eylem gününe, tüm Levi's mağazalarının önüne eylem alanına çevirmeye çağırdı. Sendikanın ve direnişçilerin çağrısına emekten yana olanlar yanıt verdi.

İSTANBUL
Direnişteki Asır Plastik işçileri, EMEP, TÖP, TİP, BİRTEK-Sen öncülüğünde direnen Özak işçileriyle dayanışmak için Kadıköy Bahariye Caddesi'ndeki Levi’s mağazası önünde eylem yaptı

"Özak işçileri yalnız değildir" pankartının açıldığı eylemde Levi’s’ın doğrudan sorumlu olduğu kaydedildi ve "Biz emek dostlarının sorumluluğu da Levis’a karşı harekete geçmek. Özak işçilerinin sesini ülkenin dört bir tarafında ve sınırların ötesinde büyütmeye devam edecğğiz. Biliyoruz ki er ya da geç Öszak işçisi kazanacak. Özak işçilerinin sürdürdüğü mücadel eTürkiye işçi sınıfının mücadel etarihine şimdiden yazılmıştır. Özak işçisi yalnız değiltir, direne direne birleşe birleşe kazanacağız" denildi.

Direnişteki Asır Plastik işçisi Hammet Sadak söz aldı. Sadak, "Biz direnişimizin 41. gününde haklarımızın bir bölümünü kazandık. Diğerlerini de kazanana kadar direnişi sürdürecğiz. Patronların bu cesareti nereden aldığını çok iyi biliyoruz. Ama biz inatla direnmeye devam edeceğiz. Çünkü biz haklıyız, emekçiyiz, alın teri döküyoruz. Özak Tekstil işçilerinin direnişi hepimizin  direnişidir, onlar yalnız değil hiçbir zaman yalnız değlidir. Birilket kazanacağzı, direne direne kazanaağz" dedi.

Eylemde, "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı.

ANKARA
Emekçi Hareket Partisi (EHP) üyeleri de Ankara Yenimahalle'deki Armada AVM'de bulunan Levi's önünde eylem yaptı. "Özak işçilerinin direnişi hepimizin direnişidir" diyen EHP üyeleri, örgütlenme hakkı ve açlığa karşı mücadelenin süreceğini kaydetti.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu ve Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), Optimum AVM önünde eylem yaptı. BİRTEK-SEN adına konuşan sendika avukatlarından Tugay Bek, dünyanın dört bir yanında Özak işçilerine destek için Levi's mağazaları önünde eylemler örgütlendiğini belirterek, "Özak işçisi yalnızca kendisi için değil, bu ülkede asgari ücrete mahkum edilen tüm işçi emekçiler için, 7 bin 500 lira maaşla geçinmeye zorlanan emekliler için direniyor" dedi.

İşçiler kazanana kadar desteklerini sürdüreceklerini belirten Bek, "Özak işçisinin başına gelenlerin birinci derecede müsebbibi Levi's firmasının kendisidir. Özak patronu bu işin sadece taşeronu konumundadır. Önümüzdeki günlerde Levi's taşeronu ile görüşüp Özak işçisinin sorununu çözmemesi halinde dünyanın her yerinde işçiler, emekçiler Levi's'a yönelik bir boykotu gündemlerine alacaklar" dedi.

'SÖMÜRÜ DÜZENİNİN BOZULMASINDAN KORKTULAR'
KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Belgin Işık ise, patronların 27 gündür sermaye medyasıyla, valisiyle, müftüsüyle, partileriyle, kolluk güçleriyle işçilerin direnişini bastırmaya çabaladığını belirterek "Özak işçisinin kazanmasından korktular; patrona ve işbirlikçi sendikalara karşı kazanırlarsa direnişin bütün fabrikalara, atölyelere yayılacağından, sömürü ve rant düzenlerinin bozulacağından korktular. Ancak Özak işçisi kazanırsa tüm emekçiler kazanacak. Yaşasın iş ekmek, özgürlük mücadelesi. Tüm emek ve demokrasi güçlerini Özak işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İZMİR
Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, hakları için iş bırakma eyleminde olan Özak Tekstil işçilerine destek vermek için Forum Bornova'da bulunan Levi's mağazası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Özak işçisi yalnız değildir", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı.

EMEP İzmir İl Yöneticisi Emre Gökmen, işçilerin direnişte kararlı olduklarını belirterek, Özak Tekstil'in işçilerin üç kuruş paraya ürettiği ürünleri binlerce liraya satarak, servetine servet katmaya devam ettiğini söyledi. Gökmen, Levi's 27 gündür direnen Özak işçilerine yapılan saldırı, baskı ve hak ihlallerine karşı ses çıkarmadığını anımsatarak, şöyle devam etti: "Özak işçilerinin kendi talepleri için verdiği bu mücadele Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir. Milyonlarca işçi düşük ücretlere kölece çalışma koşullarında, sarı sendikaların iş veren yanlısı tutumlarıyla sömürü çarklarının arasında kurban edilirken direnen Özak işçisi bu gidişata dur demenin yolunu açıyor. Özak işçileri kazanırsa işçi sınıfı kazanacak demektir. Bu nedenle tüm işçi ve emekçileri direnişe sahip çıkmaya ve onu büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

Gökmen, Özak işçilerinin taleplerini şu şekilde dile getirdi: "Atılan tüm işçiler işe geri alınsın. Eylem süresinde geçen ücretler ödensin. Sendika seçme hakkı ve işçilerin büyük çoğunluğunun üye olduğu BİRTEK-SEN tanınsın."

KOCELİ
Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri İzmit Outlet Center Levi's mağazı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yeliz Yılmaz Karstarlı okudu.

Yılmaz "Sendika seçme hakkının tanınması için Özak Tekstil patronu kadar Levi's işvereni de sorumludur. Bu nedenle buradayız ve 27 gündür direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin haklı mücadelesinin yanındayız. Biliyoruz ki Özak İşçisinin kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacaktır. Kocaeli halkını bu mücadeleye sahip çıkmaya, Özak işçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklama sonunda Levi's markasını boykot etme çağrısında bulunuldu.

MERSİN
Mersin'de Emek Partisinin çağrısıyla Urfa'da sendikal hakları için direnen Özak tekstil işçileriyle, Form AVM'de bulunan Levi's mağazası önünde dayanışma açıklaması yapıldı.

TİP, TÖP, Halkevleri ve Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy da destek verdiği eylemde basın metnini okuyan EMEP İl Başkanı Sedat Başkavak, mücadeleye çağırdı.

KAYSERİ
Emek Partisi Kayseri İl Örgütü, Özak Tekstil işçilerinin bir aya yakındır devam eden direnişlerine destek olmak için Kayseri Forum önünde açıklama yaptı.

Levi's mağazalarına kot üretimi yapan Özak Tekstil işçilerine destek olmanın Türkiye işçi sınıfının mücadelesinde önemli bir yer tuttuğu vurgulanan açıklamayı EMEP Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu okudu.

Akarsu, "Direnişlerinin 27. gününde dünyaya ve Türkiye'ye sesleniyor Özak işçileri. İşten atılan işçilerin geri alınmasını, ücretlerinin ödenmesini ve üyesi oldukları BİRTEK-SEN'in tanınmasını istiyorlar. Özak işçilerinin bu haklı talepleri karşısında Özak patronu ve sermayenin sözcüleri, hükümet, sarı sendikacılar; işçilerin taleplerini görmezden geliyor ve yok sayıyor. Anayasal haklarını kullanan işçilere karşı suç işleniyor. Bu suça Levis'in büyük patronları da ortak oluyor" ifadelerini kullandı.

Halka, Özak işçilerinin talepleri karşılanana kadar Levi's mağazalarından alışveriş yapmama çağrısında bulunan Akarsu, "Özak işçisi kazanacak, Türkiye'de alınteriyle çalışan, yaşayan tüm işçi sınıfı kazanacak diyoruz. Kayseri halkını duyarlılığa davet ediyoruz" dedi.

BOLU
Highway AVM'de bulunan Levi's mağazası önünde de eylem yapıldı. Emek Partisi Bolu İl örgütünün çağrısıyla yapılan açıklamaya TİP ve CHP de destek verdi. Açıklamada "Özak işçisi yalnız değildir" denildi.