LC Waikiki işçileri: Hakkımızı istediğimiz için hırsız ilan edildik
LC Waikiki'nin Esenyurt deposunda çalışan taşeron temizlik işçileri, patronun hak gasplarına ve ağır çalışma koşullarına itiraz ettikleri için işten atıldı. Direniş başlatan işçiler, ETHA'ya konuşarak haklarını alana kadar direnişi sürdüreceklerini kaydetti.
LC Waikiki'nin Esenyurt'ta bulunan deposunda, Alman menşeili Klüh şirketine bağlı çalışan taşeron temizlik işçileri, promosyon haklarını, angarya işlerin yaptırılmamasını, baskı ve mobbingin son bulmasını istedikleri için 10 Ocak'ta Kod 46'yla işten çıkarıldı. DİSK'e bağlı Limter-İş sendikasında örgütlü işçilerden önce 7 kişi işten çıkarılırken, bu sayı son olarak 12'ye yükseldi.
İşçiler, işten çıkarma saldırısına karşı depo önünde direniş başlattı. İşçilerin direnişi soğuğa karşı kararlılıkla devam ederken, çok sayıda siyasi parti, sendika ve emek örgütü de direnişi sahiplenerek işçileri ziyaret etti.
İşten çıkarılan işçilerden Mehmet Salih Yılmaz ve Limter-İş sendikasından Ali Haydar Keleş, işten çıkarma ve direniş sürecini ETHA'ya değerlendirdi.
YILMAZ: GÖREVİMİZ OLMAYAN PEK ÇOK İŞ BİZE DAYATILDI
İşe alınırken taşeron firmanın adıyla değil LcWaikiki'nin çalışanı olarak alındıklarını aktaran Yılmaz, patronların kendilerine "Siz LcWaiki'nin bünyesinde çalışacaksınız, taşeron gitse bile siz LcWaikiki'nin elemanlarısınız" dediklerini kaydetti.
Sadece tuvaletler, saha, ofisler ve çay ocağı temizliği için işe alındıklarını söyleyen Yılmaz, işe alındıktan sonra kendilerine görev tanımlarında olmayan çok sayıda işin yüklendiğini dile getirdi. Depo binalarında yapılan inşaatlarda çalışmaya zorlandıklarını, kar küreme, ağır makine ve eşyaların taşınması gibi pek çok işin kendilerine dayatıldığını vurgulayan Yılmaz, bu duruma itiraz ettiklerinde "Sizin çoluğunuz çocuğunuz var. Kapı orada, çalışmak istemiyorsanız gidebilirsiniz" dendiğini anlattı. Bu işler yaptırılırken kendilerine verilen ekipman ve kıyafetlerin dayanaksızlığına dikkat çeken Yılmaz, kendi kıyafetlerini giymelerine de izin verilmediğini kaydetti.
'PROMOSYON HAKKIMIZ GASP EDİLDİ'
Sonunda dayanamayarak duruma tepki gösterdiklerini söyleyen Yılmaz, kalabalık bir biçimde patronun kapısına dayandıklarını, patronun ise temsilciler üzerinden görüşmek istediğini ifade etti. Bunun üzerine kendi aralarında temsilci seçtiklerini dile getiren Yılmaz, "Biz buraya geldik, taleplerimizi ilettik. Bize dediler ki, 'Ayın 5'inde gelin size haklarınızı vereceğiz, promosyon hakkınızı vereceğiz, maaşınızı iyileştireceğiz'" ifadelerini kullandı. Ancak patronun sözünü tutmadığına işaret eden Yılmaz, hakları olan 8 bin 500 TL promosyonun kendilerine para değil kart puanı olarak verilmeye çalışıldığını kaydetti.
'HAKKIMIZI İSTEDİĞİMİZ İÇİN HIRSIZ OLDUK'
Buna itiraz ettiklerini söyleyen Yılmaz, işçilerin de desteğiyle temsilciler olarak tekrar patronla görüştüklerini anlattı. Görüşme sonrası Kod 46'yla işten atıldıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Ben hakkımı istediğim için nasıl hırsız olabilirim? Benim arkadaşım hakkını istediği için nasıl hırsız olabilir? Bütün deponun temsilci seçtik dediği bu insanlar nasıl hırsız olabilir? Bizi şu anda Kod 46'dan çıkarmışlar, biz ne işsizlik maaşı alabiliyoruz, ne evimizi geçindirebiliyoruz. Bizim kiramız var, bizim kredi borçlarımız var, bizi mağdur etmişler. Bu saatten sonra başka işe de giremeyiz. Ben bunu evladıma nasıl anlatabilirim? Bu kara lekenin bizim üstümüzden kalkması lazım."
'ÜSTÜMÜZDEKİ KARA LEKEYİ KALDIRSINLAR'
Kendilerini esas olarak suçlayanın LC Waikiki firması olduğuna işaret eden Yılmaz, ortada hırsızlık yaptıklarına dair hiçbir kanıt, görüntü veya tutanak olmadığının altını çizdi. Yılmaz, "Herkese sorabilirsiniz, ben bugüne kadar işimi dört dörtlük yapmışım. Ama bir süre sonra bakmışım ki bize işimiz olmayan şeyleri yığdılar, baskı, tehdit, şantaj, mobbing uyguladılar. Biz bundan rahatsızız. Bizim üstümüzdeki bu kara lekeyi kaldırsınlar, bizi işe geri alsınlar" ifadelerini kullandı.
KELEŞ: TÜM LCWAİKİKİ MAĞAZALARINI EYLEM ALANI YAPALIM
Limter-İş sendikasından Ali Haydar Keleş, işten çıkarılan işçiler ve onlara destek için gelen arkadaşlarıyla birlikte direnişi sürdürdüklerini ifade etti. Depo girişinin polis ve özel güvenlik elemanlarının işbirliğiyle kendilerine kapatıldığına işaret eden Keleş, direnişlerinin bu şekilde engellenemeyeceğini vurguladı. Kod 46'yla işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması, angarya işlerin yaptırılmaması, promosyon hakkı için burada olduklarını ifade eden Keleş, bu taleplerine henüz bir yanıt alamadıklarını ve kazanana kadar direnişe devam edeceklerini kaydetti.
Keleş, "Tüm emek dostlarını, tüm emek örgütlerini, tüm siyasi partileri bu direnişin yanında olmaya çağırıyoruz. Herkesi LC Waikiki mağazalarının önünde işçilerimizin haklı taleplerini haykırmaya çağırıyoruz. LC Waikiki mağazalarında o ürünlerin yapılmasına katkısı olan işçiler burada direniyor. Dolayısyla onların emekleriyle o ürünler o mağazalarda bulunuyor. Tüm o mağazalara giden halkımızı da protesto etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.