21 Eylül 2024 Cumartesi

LC Waikiki direnişçileri: Direnişi dayanışmayla kazandık

LC Waikiki direnişçilerinden Sinan Yıldırımçakar ve Orhan Acar, hala sevincini ve heyecanını yaşadıkları kazanımı dayanışma ve birlikte mücadeleyle elde ettiklerini söyledi. ETHA'ya konuşan Yıldırımçakar ve Acar, dayanışma içinde olanlara teşekkür etti ve ekledi: "Biz 14 kişiydik ama Türkiye'ye dünyaya yayıldık. Herkes sesimiz oldu, güç kattı. Yalnız değildik. Birleşe birleşe güçleniriz, kazanırız."

Hak gasbına karşı geldikleri, kölelik koşullarını reddettikleri için Kod 46 ile işten çıkarılan LC Waikiki işçileri kazandı. Esenyurt merkez depo önünde direnen işçiler LC Waikiki mağazalarını eylem alanına çevirmiş, uğradıkları haksızlıkları anlatarak halktan destek isteyerek boykot çağrısı yapmıştı.

Boykot çağrılarının karşılık bulması ve dayanışma eylemlerinin günden güne artması sonucu LC Waikiki işçilerin talebini kabul etmek zorunda kaldı.

LC Waikiki'nin Esenyurt'ta bulunan merkez deposunda Klüh taşeron şirketine bağlı temizlik işçileri dayatılan angarya işçilerine, sefalet ücretine ve promosyonlarının gasp edilmesine karşı çıkarak yöneticilerle görüşmek istedi. Klüh ve LC Waikiki yöneticilerinin ciddiye almayarak başından savdığı işçiler eylem yaptı, taleplerini iletti. Bunun üzerine işçilere gözdağı vermek amacıyla temsilci 7 işçi 10 Ocak'ta işten çıkarıldı. Limter-İş öncülüğünde Esenyurt'ta bulunan depo önünde direnişe geçen işçilerle dayanışma içinde bulunan işçiler de Kod 46 ile işten çıkarıldı.

30 OCAK'TA CEVAHİR AVM ÖNÜNDE EYLEM YAPILACAK
Şirket direnişi kıramadığı gibi günden güne büyümesini de engelleyemedi. Limter-İş sendikası 28 Ocak akşamı işçilerin taleplerinin kabul edildiğini ve direnişi kazanımla sonlandırdığını duyururken, 30 Ocak Pazartesi günü Cevahir AVM önünde yapacakları açıklamayla kazanımın detaylarını paylaşacaklarını ve zaferlerini kutlayacaklarını belirterek çağrı yaptı.

'BU DİRENİŞİ DAYANIŞMAYLA KAZANDIK'
19 gün boyunca direnen LC Waikiki işçilerinden Sinan Yıldırımçakar ve Orhan Acar ile direnişi, kazanımlarını ve dayanışmayı konuştuk. İşçilerin cümlesi ortak: "Bu direnişi dayanışmayla kazandık."

YILDIRIMÇAKAR: HAK VERİLMEZ ALINIR DÜŞÜNCESİYLE MÜCADELE ETTİK
Talep ettikleri haklar için "olmaz" yanıtı aldıklarını, direnişe başladıklarında ise "başaramazsınız" denildiğini söyleyen Yıldırımçakar, "Bir inat vardı karşımızda. LC Waikiki gibi bir firma bizi küçük görüyor, yapamazlar diyor, eziyordu. Direndik, hakkımızı alacağız başka çaresi yok dedik. Çünkü direnmeden, çabalamadan bir şey alamazsın, hak verilmez alınır. Bu düşünceyle mücadeleyi sürdürdük" dedi.

'YETER Kİ KARARLI OLALIM'
Başta Limter-İş sendikası olmak üzere, sol-sosyalistlerden, siyasi partilerden, emekçilerden çok destek gördüklerini hatırlatan Yıldırımçakar, dayanışma içinde olanlara teşekkür etti ve şöyle devam etti: "Bugün bu mutluluğun heyecanını yaşıyoruz. Kazanacağımızı biliyorduk ama zor görünüyordu. Bu zorluğu aştık, başardık. Emekçi halkımız, dostlarımız bilsin ki başaramayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki kararlı olalım, kararlı olduk mu güçlüyüz, başarırız."

'14 KİŞİYDİK AMA SESİMİZ TÜRKİYE'YE DÜNYAYA YAYILDI'
"Seviniyoruz ve mutluluğunu yaşıyoruz ama bunu tek başına yapmadık" diyen Yıldırımçakar, kendileriyle birlikte LC Waikiki mağazalarını eylem alanına çeviren, dayanışma içinde olanlara seslendi: "Biz 14 kişiydik ama Türkiye'ye dünyaya yayıldık. Herkes sesimiz oldu, güç kattı. Yalnız değildik. Birleşe birleşe güçleniriz, kazanırız."

ACAR: ZORLUKLARA GÖĞÜS GEREREK MÜCADELE ETTİK
Orhan Acar da dayanışma içinde olanlara teşekkür ederek sözlerine başladı. Acar, "Bu direnişi onların mücadelesiyle kazandık. Tabii ki mücadele içinde zorluklar yaşadık, zorluklara göğüs gererek, sendikamız Limter-İş'in yanımızda olarak güç vermesiyle aştık" dedi.

'HALA KAZANIMIN SEVİNCİNİN VE HEYECANININ İÇİNDEYİZ'
Birlikte mücadeleyle kazanılamayacak hiçbir direniş olmayacağını sözlerine ekleyen Acar, direnişin ve kazanımın hayatlarında çok şey değiştirdiğini belirtti. "Hala kazanımın sevincinin ve heyecanının içindeyiz" diyen Acar, dayanışma içinde olanlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.