KYK Kadın Dayanışma Ağı: Zeren'den Rojin'e isyanımız büyüyor
Zeren Ertaş'ın KYK yurdunda katledilmesinin üzerinden geçen 1 yılda KYK yurtlarında sorunların devam ettiğini vurgulayan KYK Kadın Dayanışma Ağı, tüm genç kadınlara örgütlenme çağrısı yaptı.
KYK Kadın Dayanışma Ağı, Zeren Ertaş'ın bir KYK yurdunda ihmaller sonucu katledilmesinin üzerinden geçen 1 yılın ardından KYK yurtlarında yaşanan sorunlara dikkat çekmek için Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde eylem yaptı. "Zeren'den Rojin'e isyanımız büyüyor" pankartı açılan eylemde, "Yaşayacağız, yaşatacağız", "Zeren Ertaşn, Rojin Kabaiş isyanımızdır" dövizleri taşındı.
KYK Kadın Dayanışma Ağı adına yapılan açıklamada, Zeren Ertaş'ın Aydın'da kaldığı KYK yurdunda uyarılara rağmen tamir edilmeyen bir asansörde ihmaller sonucu katledileli tam bir yıl olduğu vurgulandı.
Zeren Ertaş'ın katledilmesinden bu yana geçen bir yılda onlarca kadının KYK yurtlarında intihara sürüklendiği, tacize uğradığı, yönetimin ayrımcılık ve baskısına maruz kaldığı belirtilen açıklamada, "Sağlıksız yemekhane koşullarında zehirlendi, öğrenciye bütçe ayırmayan KYK Genel Müdürlüğü tarafından bozuk asansörlere, çöken tavanlara mecbur edildi. Bizler KYK Kadın Dayanışma Ağı olarak öğrenci genç kadınların KYK'larda kadın olmaktan kaynaklı yaşadıklarını daha özel olarak ele alıyoruz, ötelenen genç kadınların sorunlarının bu sefer öne çıkarılarak duyurulması ve mücadele gündemi edilmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle bugün burada genç kadınların KYK yurtlarında maruz kaldığı sistematik ayrımcılık ve erkek şiddetine karşı ses çıkarmak için yan yana geldik" denildi.
'1 YILIN ARDINDAN HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ'
KYK yurtlarında insanlık dışı koşulların yanı sıra genç kadınlar ve LGBTİ+ların toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle ayrımcılığa da maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, "Gece 23.00 olan yurt giriş çıkış saatleri erkekler için esnetilirken biz kadınların tutanak tutulmasına, ailesinin aranmasıyla sonuçlanıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Kyk yurtları tenha yerlere yapılıyor, yurt yolları ışıksız ve biz kadınlar bu ışıksız yurt yollarında tacize uğruyoruz. Ege Üniversitesi kyk yurdunun ışıksız yolunda 2006 yılından beri kadınlar tacize uğradı, bizim mücadelemiz sonucu yurt yolu ışıklandırıldı" ifadeleri kullanıldı.
Bütün bunlar olurken yetkililerin genç kadınların ne giydiğini, yurda kaçta girdiğini denetlediği, duruma itiraz eden kadınlara soruşturma açtığı dile getirilen açıklamada, "Zeren Ertaş katledildikten sonra Zeren'in hesabını sormak için eylem yapan üniversiteli genç kadınlara yurt yönetimi tarafından 'Neden sizin kardeşiniz mi? Size ne oluyor?' sorusu sorulmuştu. Bizler 81 ilden genç kadınlar olarak bu soruya her KYK'yı eylem alanına çevirerek yanıt olduk, 'Zeren bizim kardeşimiz' dedik. Geçen 1 yılın ardından KYK yurtlarında hiçbir şey değişmedi" denildi.
'YAŞAMLARIMIZIN GARANTİSİ BİZLERİZ'
27 Eylül'de Van 100. Yıl KYK yurdundan çıktıktan 18 gün sonra Rojin Kabaiş'in cansız bedenine ulaşıldığı hatırlatılan açıklamada, Rojin Kabaiş'in göz göre göre ölüme sürüklendiği kaydedildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Artık yeter! Biz kadınlar KYK'lar dahil yaşamın her alanında nitelikli, güvenceli, eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz. KYL yurtlarında bozuk yemeklerden zehirlenmek, ışıksız yurt yollarında taciz edilmek, bir asansör boşluğunda katledilmek istemiyoruz. Yaşamlarımızın garantisi mücadelemizdir biliyoruz. Genç kadınların artık KYK yurtlarında yaşadığı sorunlara ses çıkartan bir dayanışma ağı var, KYK Kadın Dayanışma Ağı. Mücadelemizle nitelikli, sağlıklı, güvenceli koşullarda yaşayabiliriz biliyoruz. Ne Zeren'i ne Rojin'i ne de yurtlarda maruz kaldığımız sorunları unutmuyoruz. Yurtlarda yaşamak zorunda olan tüm genç kadınlara sesleniyoruz, yaşamlarımızın garantisi bizleriz, KYK kadın dayanışma ağı ile her yurtta mücadeleyi birlikte büyütelim."
TALEPLER
Genç kadınların öne çıkan talepleri şu şekilde:
🔹Yurt binaları, bahçesi, çevresi ve yol güzergahı ışıklandırılsın.
🔹Tüm yurtlarda cinsel tacizi önleme birimleri kurulsun.
🔹Kapasite sorununu çözmek için yeni nitelikli KYK yurtları inşa edilsin.
🔹Yurt giriş ve çıkış saatlerinde kadın ve erkek öğrenciler arasındaki cinsiyetçi ayrım ortadan kaldırılsın.
🔹Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği gerekçe gösterilerek yurttan atmalara son verilsin.
🔹Yurt ücretleri kaldırılsın.
🔹Genç kadınlara yurt yönetimi tarafından kıyafet baskısına son verilsin.
🔹Söz, eylem ve örgütlenme özgürlüğümüz önündeki baskılar kaldırılsın.
Eylem boyunca, "Yaşasın kadın dayanışması", "Zeren'den Rojin'e isyanımız büyüyor", "Zeren Ertaş isyanımızdır", "Rojin Kabaiş isyanımızdır", "Güvenli yurtlar istiyoruz" sloganları atıldı.