21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Rojava kentlerinde 1 Mayıs binlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Etkinliklerde yapılan konuşmalarda “İşçi sınıfının toplumun temelini oluşturduğu kaydedildi.

Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Hesekê, Qamişlo ve Şehba Kantonları ile Kobanê, Minbic ve Dêrazor kentlerinde yapılan etkinliklere binlerce kişi katıldı.

HESEKÊ
Hesekê kantonu’nda yapılan 1 Mayıs etkinliği Dirbêsiyê kentine bağlı Çölbistan köyünde gerçekleştirildi. Etkinlik alanına Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) yürüyüş yaparak girdi. Rojavalı komünistler yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Sosyalizm” sloganları attı. Etkinliğe Özerk Yönetime bağlı kurumların yanı sıra binlerce işçi-emekçi katıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşma yapan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Tüm dünya işçi ve emekçilerinin 1 Mayıs’ını kutladı.  

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da faşist Türk devletinin 1 Mayıs’ı yasakladığını ve emekçilere saldırdığını hatırlatan Xerîb Hiso, “Bugün Ortadoğu’nun bütün emekçileri ve emekçi kadınları öncülüğünde mücadele büyütülüyor” dedi.


Hesekê Emekçiler Birliği Eşbaşkanı Heyfa El Elî ise konuşmasında “İşçi sınıfı toplumun mücadele eden kısmıdır bu yüzden kapitalist devletler saldırıyor” dedi. Heyfa El Elî, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs mücadele gününü kutladı.

Konuşmaların ardından müzik ve halay grupları sahne aldı. Etkinlik işçi ve emekçiler arasında çalışma yürüten Özerk Yönetime bağlı kurumlara, TKŞ’ye ve 1 Mayıs günü alanda güvenlik aldığı için İç Güvenlik Güçlerine plaket verildi. 

QAMİŞLO
Qamişlo Kantonu’ndaki kutlama Tirbespiyê ilçesine bağlı Mizgeft köyünde düzenlendi. Kutlamaya aralarında TKŞ, JKŞ ve CKŞ’nin de olduğu birçok kurum ve binlerce kişi katıldı. TKŞ kutlama alanında “Kapitalist sömürüye ve işgale karşı yaşasın 1 Mayıs yaşasın Rojava devrimi” yazılı pankart açtı.  Kutlama bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
 
Kutlamada konuşma yapan Kongra Star Yönetim Üyesi Hêvî Silêman,  Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların emeğine ve mücadelesine dikkat çekerek kadınların mücadelelerini birleştirmesini istedi.  Hêvî Silêman, “Zaman özgürlük zamanıdır,  zaman işçilerin emeğini sömüren kapitalist politikaları yok etme zamanıdır” dedi.

Cizre Bölgesi Emekçiler Birliği Yöneticisi Şêro Mihemed Şero ise emekçilerin Kuzey ve Doğu Suriye devrimin temel omurgası olduğunu ve toplumu daha da geliştirebileceklerini belirtti. Hak ve özgürlüğün ortak mücadelesine dikkat çeken Şero, çalışmaları büyütme çağrısı yaptı.  

Şero konuşmasını Türkiye ve Kuzey Kürdistan halklarını seçimde AKP’yi yenilgiye uğratmaları çağrısıyla sonlandırdı.

Kutlama şarkılar ve halaylarla sona erdi.

ŞEHBA
Şehba Kantonu’nda 1 Mayıs etkinliği göçmenlerin yaşadığı Serdem Kampı’nda binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşma yapan TEV-DEM Eşbaşkanı Gulê Cehfer işçi sınıfının toplumun temeli olduğunu kaydetti. Gulê Cehfer, “Rojava da gerçekleşen devrimde emekçilerin toplumun fedaileri olduğu kanıtlandı” dedi.

Gulê Cehfer Şehba’ya yönelik ambargoya dikkat çekti. 

Etkinlik çekilen halaylarla son buldu.

Minbic ve Dêrazor kentlerinde de 1 Mayıs dolayısıyla kutlamalar gerçekleştirildi. 

KOBANÊ
Kobanê kentinde Rojavalı komünistler 1 Mayıs dolayısıyla kutlama yaptı. Kent ormanında yapılan etkinlikte alana TKŞ ve JKŞ imzalı “Emek devrimin yaratıcısıdır Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın sosyalizm” ve “Kadın emeği değerlidir devrimi büyütüyor yaşasın 1 Mayıs” pankartları asıldı. 

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte TKŞ adına konuşma yapan Mîrza Berxo, 1 Mayıs’ın Rojava devrimi için önemi üzerine durdu. Rojava devrimini sosyalizme doğru ilerlemesinde 1 Mayısların yolunu izleyeceğini belirtti. Rojavalı isçi ve emekçilerin tim dünya isçi ve emekçileri ile birleşerek devrimi büyüteceğini söyledi. Mevsimlik işçilerin sorunları üzerinde durulmadığını, bu kesin her zaman unutulduğunu ama çok ağır koşullarda çalışan mevsimlik isçilerin haklarını savunmak gerektiğini vurguladı. Kadın ve erkek isçilerin birleşerek Rojava devrimini sosyalizme doğru ilerletmek zorunda olduklarını, TKŞ’nin bu doğrultuda çalışma yürüttüğünü belirtti.