21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey Suriye'deki Türkmenler: Erdoğan'ın topraklarımıza saldırmasına izin vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Kuzey Suriye halklarını operasyon ile tehdit etmesine bir tepki de Serêkaniyê'de yaşayan Türkmenlerden Bayram Mihemed ve Zehra Hesen Müslim, Erdoğan'ın tehditlerini ve saldırılarının halklara zarar verdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Kuzey Suriye halklarını operasyon ile tehdit etmesine bir tepki de Serêkaniyê'de yaşayan Türkmenlerden geldi. Yaklaşık 50 yıl önce Serêkaniyê'ye yerleşen iki Türkmen Bayram Mihemed ve Zehra Hesen Müslim, Erdoğan'ın tehditlerini ve saldırılarının halklara etkilerini ETHA'ya değerlendirdiler.
 
Yüz yıl önce ailesi sınırları aşarak Suriye'ye yerleşen Bayram Mihemed 62 yıldır Serêkaniyê'de yaşayan bir Türkmen, Erdoğan'ın operasyon tehditlerine karşı konuşan Bayram Mihemed, "Erdoğan'ın bu topraklarda hiçbir hakkı yok ne yaparsa yapsın bu topraklar ona bırakmayacağız. Biz bu devrimi kanımızla yaptık. Erdoğan hangi çetelerle gelirse gelsin bu topraklara giremeyecek. Biz kazanacağız inşallah. Buradaki tarlalar, bahçeler, bu toprağın üstündeki her şey bizim" diye belirtti.
 
Erdoğan'ın Arap ve Türkmenleri kurtaracağını ifade eden açıklamalarına tepki gösteren Bayram Mihemed, "Erdoğan şimdi gelecek Türkmenlerle Arapları kurtaracakmış. Hepimiz burada kardeşiz, Kürt, Arap, Süryani biz bu vatanda yaşıyoruz. Bizi bıraksın Erdoğan, bizden ne istiyor. Biz ondan bir şey istemiyoruz. Erdoğan, El Nusra çetelerini üzerimize saldığında biz kaçtık. Evlerimizi toprağımızı YPG, YPJ savaşçıları çetelerden kurtardı. Şimdi biz burada bütün halklar ile birlikte yaşıyoruz. Erdoğan bir numaralı kafirdir, dinsizdir. Erdoğan'ın üzerimize saldığı çeteler bütün evlerimizi yağmaladı bize hiçbir şey bırakmadılar" diye kaydetti.
 
Erdoğan'ın bu topraklarda hiçbir hakkının olmadığını söyleyen Bayram Mihemed, "Ne istiyorlar bizden? Kim Erdoğan'ın elini tutarsa onu da burada istemiyoruz. Afrin'e bakın. Afrin'i ne Araplara verdi ne Türkmenlere verdi. Efrin'de bütün çeteler halkın mallarını yağmaladılar, kadınları kaçırdılar, katliamlar gerçekleştirdiler. Efrin'de Erdoğan'ın çeteleri ağaçları kesti götürdü. Neden buna ses etmedi. Şimdi Erdoğan elindeki çeteleri üzerimize salıyor. Biz biliyoruz Erdoğan bizi korumak için değil çetelerinin talan yapması için böyle yapıyor" dedi.
 
Tayyip Erdoğan'ın Osmanlı zihniyetini sürdürdüğünü ifade eden Bayram Mihemed, "Erdoğan Osmanlı zihniyetini taşıyor. Osmanlı, Ermenileri öldürdüler. Biz o zihniyetle ne dost oluruz ne arkadaş oluruz" diye belirtti.
 
DSG içerisinde bütün halkların birlikte topraklarını savunduğunu kaydeden Bayram, "DSG, YPG, YPJ kim? Biziz. Hepimiziz. Burada ki halkız biz. O taraftan bir kurşun gelsin durup beklemeyiz. Halkız biz kendimizi savunuruz. DSG, YPG, YPJ içerisinde Arap, Kürt, Süryani, Ermeni, Türkmenler bu toprakların halklarından insanlar. Erdoğan petrol peşinde, bizim topraklarımızın zenginliklerini çalmak istiyor. Erdoğan El Nusra'yı buraya getirdi. Bunlar sadece Kürtleri öldürmüyor. Arapları, Türkmenleri burada yaşayan herkesi öldürüyor. Biz halklar olarak bu çetelerin karşısında duracağız. Bütün devletler bu halkın nasıl direneceğini görecek. Biz artık Erdoğan'ı bu topraklarda Erdoğan'ı istemiyoruz" diye konuştu.
 
 
50 yıl önce babasının savaş durumundan kaynaklı Birecik'ten Kuzey ve Doğu Suriye'ye göç ettiğini ifade eden 67 yaşındaki Zehra Hesen Müslim, "Babam ve annem Birecikli oradan seferberlikten kaynaklı Cerablus'a göç ettiler. Ben çocukken evlendim ve Serêkaniyê'ye geldim. Babam ile annem Arappınarı'nde (Kobanê) yaşadılar. Bende evlendikten sonra Serêkaniyê'ye geldim 50 senedir burada yaşıyorum. Buraya el Nusra çeteleri geldi ilk başlarda ben geleceklerine inanmadım, ben uyuyordum, sesler duydum dışarı çıktığımda baktım El Nusra çeteleri keyif ediyorlardı. Ben o çeteleri burada istemiyordum. Çeteler geldiğinde onların gelmesine sevinenlere bu güzel günleri ararsınız dedim o günde sizin elinize geçmeyecek dedim, o çeteleri isteyenlerin bir çoğu Türkiye'ye kaçı başka yerlere kaçtılar ben evimi terk edip gitmedim. Çocuklarım kalk gidelim dedi. Erdoğan düşmanlarımızı koyuyor ben kaçıp onun yanına mı gideceğim. Siz gidin ben gitmem Erdoğan'ın yanına dedim. El Nusra çeteleri Serêkaniyê'ye girdiğinde Til Temir'e oradan da Heseke'ye gittik. Bu topraklarda Kürtler savaştı, Kürtler olmasaydı şimdi biz evimizde oturamıyorduk. Evimiz de giderdi her şeyimiz giderdi" diye belirtti.
 
Kürt halkından bugüne kadar bir kötülük görmediklerini ifade eden Zehra Hesen Müslim, "Biz burada Türk, Arap, Kürt, Süryani hepimiz birlikte yaşıyoruz. Bizde herhangi bir sorun yok. Hiçbirimizin arasında düşmanlık yok, hepimiz kardeşçe burada birlikte yaşıyoruz" dedi.