18 Eylül 2024 Çarşamba

Kuzey Suriye'de 1 Mayıs kutlandı

Kuzey Suriye'nin Qamişlo, Kobane, Dirbesiye ve Serakaniye kentlerinde düzenlenen 1 Mayıs eylemlerinde işgale ve Rojava devrimine yönelik saldırılara tepki vardı.
Kuzey Suriye'nin Qamişlo, Kobane, Dirbesiye ve Serakaniye kentlerinde düzenlenen 1 Mayıs eylemlerinde işgale ve Rojava devrimine yönelik saldırılara tepki vardı. 
 
QAMİŞLO
 
Qamişlo Osman Sabri Kavşağı'nda bir araya gelen binlerce kişi, "Yaşasın 1 Mayıs Efrin için direniş", "Biji 1 Gulan biji sosyalizm", "Biji berxwedana Efrin'e" sloganlarıyla 12 Mart Şehitleri Stadyumu'na yürüdü. 
 
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), "Yaşasın 1 Mayıs, Rojava devrimine sahip çık Efrin'i özgürleştir", "Biji 1 Gulan, biji sosyalizm" pankartları ile kortejde yerini aldı. Yürüşe tarım işçilerinin yoğun katılım dikkat çekti. Arap halkının da ilgisi yoğundu.
 
Saygı duruşunun ardından konuşan Amude Emekçiler Komitesi Eşbaşkanı Şirin Reşit, "İşgalci kapitalistler bugün halkların, emekçilerin, işçilerin devrimi olan Rojava devrimimize saldırıyorlar. Bizler de sokaklara çıkarak Rojava devrimini ve Efrin direnişini savunacağımızı haykırıyoruz" dedi.
 
1 Mayıs'ın tüm insanlığa sahip çıkma günü olduğunu söyleyen Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) Temsilcisi Beritan Asya, kapitalizmin sömürü üzerine kurulu olduğunu, halkların iradesi ve varlığının yok sayıldığını söyledi. Asya, "Tüm kazanımlarımızı ortadan kaldırmak istiyorlar. Efrîn tam da bu nedenle işgal edildi. Ama halklarımızı işgal ve sömürüye karşı direniyor" dedi. Asya, ekledi: "Emek değerleri üzerinden yükselen, tüm insanlıktan yana yeni bir yaşamı inşa edeceğiz." 
 
Cizire Özerk Yönetimi adına konuşan Abdulkerim Saruxan ise Arapça yaptığı konuşmada, işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı, "1 Mayıs'ın direnişçi ruhu ile Efrin'i özgürleştireceğiz" dedi.
 
KOBANE
 
Kobane halkı, sabah saatlerinden itibaren Kadın Özgürlük Meydanı'nda toplanarak sloganlarla Şehid Agit Meydanı'na yürüdü. Demokratik Özerk Yönetimi, SYPG, MLKP, MLKP/KKÖ, JAS, PYD, KPC, SMŞ'nin katıldığı yürüyüşte "Biji 1 gulan", "Biji berxweda Efrine" pankartları taşındı. 
 
Mitingde bir konuşma yapan TEV-DEM'den Ahmed Şexo, işçi sınıfı ideolojisinin Kürt halkının mücadelesinin temelini oluşturduğunu söyledi. Şexo, Efrin direnişinin devam ettiğini kaydetti, herkesin 1 Mayısını kutladı. 
 
Miting, Kongre Star adına yapılan konuşma ve SYPG mesajının okunmasından sonra Koma Botan'ın müzikleri ile sona erdi.
 
DİRBESİYE
 
Dirbesiye kentinde Emekçiler Komitesi'nin çağrısı ile Şehit Zevîn Parkında 1 Mayıs kutlandı. Etkinliğe SYPG, JAS, Kongre Star, Dirbesiye Halk Meclisi, TEVDEM de katıldı.
 
Emekçiler Komitesi adına konuşan Kasım Mustafa, "İşçiler ve halklar olarak devrimimizi savunmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) adına konuşan Mizgin Qasım, 1 Mayıs'ın kapitalizme karşı işçi ve emekçilerin verdiği mücadele ve bedeller ile yaratıldığını söyledi. Qasım, tüm dünya halklarının 1 Mayısını kutladı.
 
SEREKANİYE 
 
Serakeniye'de 1 Mayıs bu yıl iki farklı noktada kutlandı. 
 
Serekaniye eyaletindeki askeri tugaylara bağlı savaşçılar, bu yıl bir ilki gerçekleştirerek, 1 Mayıs için özel bir kutlama yaptı. Şehit Alişer Deniz Alayı'nda düzenlenen kutlamaya katılan savaşçılar, Rojava devrimini savunma, Efrin'i özgürleştirme sözlerini yineledi.
 
Saygı duruşunun ardından MLKP/ Rojava, MLKP/KKÖ, YPG ve YPJ güçleri adına yapılan konuşmalarda, özgürlük ve onur için en önde dövüşme sözü verildi.
 
Serakaniye kente merkezinde kutlanan 1 Mayıs'ın adresi ise Şehit Beriwan Parkı oldu. Etkinliğe Kürt, Arap, Ermeni yüzlerce kişi katıldı. 
 
Etkinlikte Komiteya Kedkaran, Mala Gel, Kongra Star, MLKP ve SYPG adına Arapça ve Kürtçe konuşmalar yapıldı.