21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey Suriye halkları Efrîn işgalini protesto etti

AKP/Saray rejiminin 20 Ocak 2018'de Efrîn'e yönelik başlattığı işgal saldırılarının birinci yılı dolayısıyla Kuzey Suriye halkları alanlara çıkarak işgali protesto etti.
AKP/Saray rejiminin 20 Ocak 2018'de Efrîn'e yönelik başlattığı işgal saldırılarının birinci yılı dolayısıyla Kuzey Suriye halkları alanlara çıkarak işgali protesto etti.
 
HESEKÊ
 
Efrîn'e dönük işgal saldırılarının birinci yıl dönümünde Serêkaniyê ve Zirganlı yüzlerce kişi Halkevi binası önünde bir araya gelerek, AKP/Saray rejiminin Efrîn işgaline ve Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditlerine karşı yürüdü.
 
Yürüyüşte Efrîn'deki katliamlarda hayatını kaybedenlerin posterleri ve işgali protesto eden sloganların yer aldığı pankartlar taşındı.
Yürüyüş Azadî Meydanı'nda mitinge dönüştü. Mitingde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşma yapan Ciwan Mistafa, "Türk devleti 20 Ocak 2018'de Efrîn'e saldırmaya başladı. Halk ve savaşçıları 58 gün boyunca büyük bir direniş gösterdi" dedi.
 
Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyesi Mihemed Raşid de mitingdeki konuşmasında tüm eylemleri ve çalışmalarının Efrîn'in kurtuluşu için olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İşgalcilere karşı duracak bir iradeye sahibiz. Çünkü mücadelemizin temelini şehitlerimiz oluşturuyor. Gençler tüm halklarla dayanışmamızı güçlendirecek ve Efrîn'in kurtuluşunu sağlayacağız."
 
Kongreya Star üyesi Selwa Hecî Mihemed de AKP/Saray rejiminin Efrîn soykırım saldırılarıyla Demokratik Ulus projesini hedef aldığını söyledi ve şunları dile getirdi: "Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının kazanımlarını ortadan kaldırmak için Efrîn halkına soykırım saldırıları gerçekleştirdi. Saldırılarıyla ortak yaşamı ve halkların kardeşliğini hedef aldı. Ama her yerde direnişimizi örgütledik. Efrîn'i kurtaracak ve işgali bitireceğiz."
 
Konuşmaların ardından miting, Çağın Direnişi'ni selamlayan sloganlarla son buldu.
 
QAMIŞLO
 
AKP/Saray rejiminin 20 Ocak 2018'de Efrîn'e yönelik başlattığı işgal saldırılarının birinci yıldönümünde Kuzey ve Doğu Suriye halkları alanlara çıktı. Qamişlo'da da halk, Qûdûrbeg mahallesindeki Enteriyê bulvarında bir araya gelerek işgali protesto etti.
Yürüyüşte Kürtçe, Arapça ve İngilizce, "İnsanlık Nerede?", "Katil Erdoğan" yazılı dövizler ve Çağın Direnişi'nin sembolü olan zeytin dalları taşındı.
 
Yürüyüşte "Kahrolsun Erdoğan", "Yaşasın Kuzey ve Doğu Suriye halklarının direnişi" sloganları atıldı. Sonî bulvarına ulaşıldığında yürüyüş mitinge dönüştü ve konuşmalar yapıldı.
 
Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Abdulkerîm Saroxan mitingdeki konuşmasında "Tüm insanî kuruluşlar ve uluslararası güçler Efrîn işgalinden sorumludur. Tüm ülkeler artık Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesini tanımalı. Efrîn'in kurtuluşuna kadar bize durmak yok. Mahabat Devrimi ile özerk yönetimlerin ilanlarının yıldönümünde bu saldırılarına gerçekleşmesi tesadüf değildir. Özerk yönetimlerin ilanının yıl dönümünde tüm eylemlerimiz Türk devlet işgalciliğini Efrîn'den çıkarmak üzerine olacaktır" diye belirtti.
Asya Abdullah da Efrîn'deki Çağın Direnişi'ne direnişine vurgu yaparak, "Kimse işgalci Türk devletinin Efrîn'de kalacağını hayal etmesin. Erdoğan'ın uluslararası mahkemelerde yargılanması gerekiyor. Efrîn halkının direnişi bugün Şehba'da devam ediyor. Halkımızın bu direnişçi duruşu, Efrîn'in kurtuluşunu beraberinde getirecektir" dedi.
 
DERİK
 
Qamişlo kantonun Derik ilçesinde bir araya gelen binlerce kişi Efrin işgal saldırılarının birinci yıldönümünde biraya gelerek, işgal saldırılarını protesto etti. Protesto yürüyüşünde işgale ve soykırıma hayır sloganları yükseldi.
 
Kürt, Arap, Süryani ve Ermenilerin katıldığı yürüyüşe, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve din insanları da destek verdi.
Azadi meydanında başlayan yürüyüşte "Türk işgalciliğine hayır" sloganı damgasını vurdu. Yürüyüşte işgal saldırısında yaşamını yitiren çocukların resimleri taşındı. Binlerce kişi "Efrin çocuklarının çığlıklarını duyun" diye haykırdı.
 
Yürüyüş Şehid Bayram Meydanında mitinge dönüştü. Burada konuşma yapan Kongra Star üyesi Pervin Mihemed Emin, AKP/Saray rejiminin Osmanlı imparatorluğundan bu yana katliam ve soykırımlarıyla tanındığını dile getirdi.
Pervin Mihemed Emin, Efrin halkının her zaman barışçıl olduğunu ve ortak yaşamı esas aldığını, işgalci AKP/Saray rejiminin 20 Ocak'ta bu barış ortamına uluslararası bazı güçlerin desteğiyle bu barış ve halkların ortak yaşam şehrine saldırdığını dile getirerek "Efrin şehitlerinin, Avesta Xaburların ruhuyla direnişimizi sürdürecek ve Efrin özgürleşecek" dedi. 
 
Mitingin sonunda binler sloganlarla Efrin işgalini kınayan sloganları haykırdı. Uluslararası topluma Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki hava sahasının kapatılması çağrısı yapan binler, yüzyılın direnişinin ikinci aşamasını destekleyen sloganlar attı.
 
TIRBESPIYE
 
Tirbespiyê'ye halkı Efrin işgal saldırılarısının birinci yıl dönümünde saldırıları protesto amacıyla bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş Tirbespiyê'ye Kongra Star merkezinin önünde başladı ve ilçenin sokaklarında devam etti. Yürüyüşçüler, AKP/Saray rejiminin işgal saldırılarını kınayan dövizler taşıdılar. Dövizlerde "Türk işgaline hayır", "Kuzey ve Doğu Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulsun" talepleri dile getirildi. Binler yürüyüşte işgale karşı yüzyılın direnişi selamlandı.
Yürüyüş Azadi bulvarına ulaştığında burada bir miting düzenlendi. Mitingde bir konuşma yapan Qamişlo Kantonu Kültür Sanat Komitesi üyesi Berivan Yunus bir konuşma yaptı. Konuşmada AKP/Saray rejiminin Suriye'nin demokratikleşmesi projelerini yok etmek istediğini belirten Yunus, Efrin'de yapılan soykırımlar bunun en bariz örneği olduğunu söyledi.
 
Mitingde konuşan Kongreya Star Koordinasyonu üyesi Hediye Şemo da Efrin'de yaşayan halkların işgal saldırılarında göç etmek zorunda kaldığını söyleyerek "Efrin'in özgürlüğe destek vermek herkesin ahlaki ve insani görevidir" dedi.
 
Yürüyüş Çağın Direnişi'ne destek sloganlarıyla son buldu.
 
RAKKA
 
Rakka halkı düzenlediği yürüyüşle, "Efrin halkının iradesiyle Türkiye işgalciliği boşa çıkacaktır" sloganıyla bugün alanlara çıkarak, Efrîn saldırılarının birinci yıldönümünde işgali protesto etti.
 
Yürüyüşte halk, ellerinde "Türkiye işgalciliğine hayır", "Efrîn Suriye'dir" ve "Demografi değişimine hayır" yazılı pankartlar ve Efrîn'de yaşanan katliamların fotoğraflarını taşıdı.
 
Rakka'nın kuzeyindeki Kikûmiyê köyünden başlayan yürüyüş Meyselûnê bulvarında mitinge dönüştü.
Mitingde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebid Hamid El-Mihbaş, Şehit Aileleri Kurumu üyesi Şemsa Salih, Kadın Komitesi üyesi Zelîxa Ebdê ve Rakka Sivil Meclisi Eşbaşkanı Mişlib El-Derwîş birer konuşma yaptı.
 
Konuşmalarda Efrîn halkının işgal saldırıları karşısında gösterdiği direnişe vurgu yapıldı, AKP/Saray rejiminin Efrîn'deki katliamları ve zulmü kınandı.
 
Konuşmaların ardından miting "Yaşasın Efrîn direnişi" sloganlarıyla son buldu.
 
KOBANÊ
 
Girê Spî, Eyn Îsa, Sirîn ve Kobanêli binlerce kişi kent merkezindeki Özgür Kadın Meydanı'nda bir araya gelerek birinci yıldönümünde AKP/Saray rejiminin Efrîn'e işgal saldırılarını ve Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditlerini protesto için düzenlenen yürüyüşe katılıyor.
 
Binlerce kişi, AKP/Saray rejiminin Efrîn'deki soykırım saldırılarında hayatını kaybeden siviller ve savaşçıların posterleri ve Türkiye'yi kınayan pankartlarla yürüyüşte yer alıyor.
Fırat Bölgesi'nde yaşayan Kürtlerle birlikte Arap, Türkmen ve Ermeniler de yürüyüşte, Türkiye işgalciliğini protesto ediyor.
 
Yürüyüş, Kobanê kent merkezindeki Şehit Egîd Meydanı'na doğru devam ediyor.