Kurum'dan magazin programında demagoji
Erzincan'da meydana gelen maden katliamının ardından kendini aklamaya çalışan Murat Kurum, magazin programalarında demagojiye sarıldı. Kurum, bir projenin çevre üzerindeki etkilerini değerlendiren ÇED raporunun, toprak kaymasıyla bir alakası olmadığını öne sürdü.
Erzincan İliç'te Çöpler Altın Madeninde meydana gelen katliamın ardından 9 işçi hala tonlarca kimyasal altında. Yerli iştiraki AKP'li Çalık Holding olan Anagold'a ait söz konusu maden yaşam alanlarına çok yakın, Erzincan'daki aktif fay hattı üzerinde ve Fırat nehrine, Karasu nehrine de oldukça yakın. Özellikle deprem konusunda uzmanların yıllardır yaptığı uyarılar görmezden gelinmiş, dönemin bakanı Murat Kurum tarafından ÇED olumlu raporu verilmişti.
Kurum, şu anda AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı. Madende yaşanan göçükle hem işçi hem de doğa katliamına neden olanlardan biri olan Kurum, kendini aklamak için artık magazin programlarına da katılmaya başladı.
Kurum, maden katliamının hemen ardından "üzgün olduğuna" ilişkin bir sosyal medya paylaşımı yapmış, çok sayıda kişi madene iznin ve sahanın artırımı için ÇED olumlu raporunun verildiği dönem kendisinin bakan olduğunu hatırlatarak tepki göstermişti.
Bunun ardından demagojiye ve yalanlara sarılan, suçu üstünden atmaya çalışan Kurum, başarılı olamayınca şansını bir de magazin programlarında denemeye başladı. İktidara yakın Kanal D'de yayınlanan bir magazin programına katılan Kurum, bakanlığın madene Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu vermesini şöyle savundu: "Bakanlık bu işletmenin sorunu var mı yok mu buna bakar. Faaliyet izni veremez. 135 kez denetlemişiz ve bu işletmeyi de kapatmışız üç ay. 2008'den beri ÇED'i var buranın. Birim artırmak istiyorum demiş, sorun olup olmadığının bildirilmesini istemiş. 21 kuruldan görüş aldık ve şu tedbirleri alırsanız çevresel açıdan sorunu yoktur demişiz. Sonra da ilgili bakanlığa başvurmuş, faaliyet izni almış. Faaliyet iznini biz vermiyoruz. Şimdi, ‘Efendim oraya siz ÇED raporu verdiğiniz için burası işte kaydı, göçtü…' Ya ÇED raporu ile toprak kaymasının ne alakası var ya?"
Siyanürlü altın madenciliği yapılan alanda 2022 yılında bir siyanür sızıntısı meydana gelmiş, bakanlık olayın üstünü kapatamayınca geçici süreyle işletmeyi kapatmıştı. Ancak siyanür sızıntısına rağmen üç ay sonra işletme yeniden faaliyete açılmış, şirkete teşvik primi verilmiş ve vergi borçları silinmişti.
.@murat_kurum, "Bilal'e anlatır gibi anlatalım:
— POLEN Ekoloji Kolektifi (@PolenEkoloji) February 22, 2024
Aşağıdaki görsel bakanlığınızın sitesinden; diyor ki Bakanlık, izin verdiği şirketin "proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini izler, kontrol eder ve denetler." + https://t.co/eoldHdrWgL pic.twitter.com/osIrsq59Kz
POLEN EKOLOJİ'DEN BAKAN KURUM'A DERS
Kurum'un "ÇED'le toprak kaymasının ne alakası var" sözlerine tepki gösteren Polen Ekoloji, ÇED ile toprak kaymasının alakasını anlattı. Polen Ekoloji, "Bakanlık izin verdiği şirketin, 'proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini izler, kontrol eder ve denetler. ÇED olumlu/olumsuz rapor verilmiş projede, bakanlığınızın işrketin verdiği bilgilerin doğruluğunu, proje öncesinde faaliyet başladığında ve sürerken denetlemek zorundadır. Bakan olarak bakanlığınızın idari ve siyasi sorumluluğu sizddir. Tarihe İliç katliamı ile geçtiniz" dedi.