26 Kasım 2024 Salı

Kurul: ÖMK tehdidine karşı 2 Kasım'da iş bırakıyoruz

13 eğitim sendikası ÖMK ve eğitim alanındaki sorunlara karşı 2 Kasım'da iş bırakacak. İş bırakma eylemiyle birincil taleplerinin 19 Kasım'da yapılacak olan kariyer sınavının iptal edilmesi olduğunu ifade eden Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, sendika fark etmeksizin tüm öğretmenleri eyleme katılmaya çağırdı.

2 Kasım'da 13 eğitim sendikası Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) karşı bir günlük iş bırakma eylemine gidecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim emekçilerinin bütün itirazlarına rağmen ÖMK'yı uygulamaya koyması sonucu 14 Ekim'de bir araya gelen Eğitim-İş, Eğitim Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen, eğitim alanında kronikleşen sorunlar ve ÖMK'ya karşı birlikte harekete geçme kararı aldı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yetersizlikleri ve eğitim emekçilerine dönük ayrıştırıcı düzenlemeleri nedeniyle uzun süredir eylemliliklerini sürdüren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, 2 Kasım'da düzenlenecek iş bırakma eylemini ETHA'ya anlattı ve öğretmenlerin temel sorunları için alanlarda olacaklarını vurguladı.

'ÖMK KARİYER BASAMAKLARINA İNDİRGENDİ'
Öğretmenlerin yaşadığı pek çok sorun için kapsamlı bir meslek kanununa ihtiyaç duyulduğunu ancak hazırlanan meslek kanunuyla öğretmenlerin sorunlarının çözülmek yerine kariyer basamaklarına indirildiğini, öğretmenler arası hiyerarşi yaratan bir düzenleme yapıldığını vurgulayan Kurul, kanunun çıkışından itibaren bütün muhalefet partilerinin kanuna itiraz ettiğini, kanunun esastan görüşülmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını, henüz bir karar çıkmadığını hatırlattı. Eğitim Sen olarak kendilerinin de yönetmelik hakkında dava açtıklarını ve Danıştay'da görüşülmeye devam edildiğini belirten Kurul, MEB'in ilgili dava süreçlerini beklemeden hızla kanunun yürürlüğe soktuğunu kaydetti.

'BU YASADAN ÖĞRETMENLERİ KORUMAK GEREKİYOR'
"Bu yasadan öğretmenleri korumak gerekiyor çünkü 'Güvenli iş, güvenli gelecek' ilkesini tehlikeye atacak maddeler içeriyor" diyen Kurul, öğretmenlerin yaşadığı sorunlar yerli yerinde dururken bunlara ek olarak getirilen düz "öğretmen/baş öğretmen" ayrımı ve bu ayrıma bağlanan maaş farklılıklarıyla öğretmenlerin daha da mağdur edildiğini belirtti. Okullarda benzer işleri yapan öğretmenler arasında bu yolla bir hiyerarşi kurulmasına tepki gösteren Kurul, "Bir sınav ve seminer yoluyla öğretmenler arasında maaş farklılığı yaratılması ne adalete, ne eşitliğe ne de ekonomik haklara sığan bir durum. Bu bakımdan yüzbinlerce öğretmenimizin rahatsız olduğunu görüyoruz" dedi.

Eğitim alanında yetki sahibi olan Eğitim Bir Sen'in tabanında bile bu rahatsızlığın ciddi ölçüde olduğuna işaret eden Kurul, tüm bu sorunlara karşı birlikte mücadelenin önemini gören sendikalar olarak bir araya geldiklerini belirtti ve ortak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"19 Kasım'da gerçekleşecek olan kariyer sınavı iptal edilmeli, ÖMK geri çekilmeli,
🔹Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı,
🔹Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmeli,
🔹Tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmeli,
🔹Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli,
🔹Öğrencilerin anayasal bir hak olan eğitim hakkının parçası olarak barınma, beslenme ve ulaşım hakları da devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalı."

'MEB SENDİKALARIN SESİNİ DUYMAMAKTA ISRAR EDİYOR'
Bu taleplerin karşılanmasına dönük somut adım atılmadığı için 2 Kasım'da iş bırakacaklarını söyleyen Kurul, "MEB sendikaların sesini duymamakta ısrar ediyor. O yüzden biz 2 Kasım'da eğitim hizmeti üretmeyeceğiz. Velilerimizin de burada eğitim emekçilerini görmeleri ve anlamaları son derece önemli. Gelin iş bırakma eylemimize destek verin" dedi. Tüm eğitim emekçilerini de sendika fark etmeksizin iş bırakmaya çağıran Kurul, "İş bırakmak tamamen yasal ve meşru bir haktır. Sendikaların katılımını sağlayacak bir mekanizma örmediler, bu nedenle bizim iş bırakmaktan başka bir yolumuz kalmadı. Tüm öğretmenleri de ÖMK ve kariyer sınavlarına karşı birlikte mücadeleye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İş bırakma eylemi sonrası eylem sürecini değerlendirerek mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Kurul, eğitim alanındaki sendikaların ÖMK tehdidine karşı yan yana gelmekten başka çaresi olmadığını vurguladı. Eğitim Sen'in bu bağlamda itici bir güç olduğuna işaret eden Kurul, bu süreçte birbiriyle hiç görüşmeyen sendikaların bile görüşmeye başladığını aktararak, mücadeleyi birlikte sürdürmeyi umduklarının altını çizdi.