20 Eylül 2024 Cuma

Kürt kadın siyasetçiler İstanbul'da anıldı: Hep kavgaydı yaşamım

İstanbul'un birçok kentinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler anıldı. Saldırıların Kürtlerin mücadelesini engelleyemeyeceğinin altı çizilirken, mücadelenin sürdüreleceği vurgulandı. 

Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in (Ronahî) İstanbul'un birçok ilçesinde anıldı. Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin düzenlediği anmalarda 9 Ocak 2013 yılında gerçekleşen katliamın hesabının sorulacağı vurgulandı.

KAĞITHANE
Kağıthane ilçe binasında düzenlenen etkinliğine HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ile ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Etkinliğinin düzenlendiği salona Paris'te katledilen 3 Kürt siyasetçinin yanı sıra Şırnak'ın Silopi ilçesinde özyönetim direnişinde Ocak 2016'da ölümsüzleşen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopiya Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ile geçtiğimiz günlerde Ahmet Kaya Kültür Merkezine yapılan saldırıda katledilen KCK Komite Üyesi Emine Kara'nın (Evin Goyi) fotoğrafları da asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte katledilen kadın siyasetçilerin mücadele hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterildi. Bu sırada, "şehit namirin", "Jin jiyan azadi" sloganları yükseldi. Etkinlikte ayrıca katledilen kadınlar için mumlar yakıldı.

Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tüm bu katliamların nedeninin iktidarların, Kürt sorunun çözümünde ısrar ettiği savaş politikalarından kaynaklandığını aktardı. Katledilen kadınları saygıyla andıklarını belirten Gülüm, "İster sokağa çıkma dönemin de katledilen arkadaşlarımız, ister Paris katliamında katledilenler tüm bu katliamların kaynağı sadece Türkiye'de değildir. Aslında diğer noktalarda da Kürt sorununda çözümsüzlük politikasının sonucu olarak gerçekleştiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

TJA Aktivisti Selcan Saygı da, direnen kadınların hedefe alındığını vurgulayarak katledilen Sakine Cansız'ın "Hep kavgaydı yaşamım" sözünü yineledi.  Kürt halkının ve kadınlarının mücadelesindeki direnişe dikkat çeken Saygı, 10 yılda gerçekleşen bu saldırıların tesadüf olmadığını belirtti.

Konuşmaların arından anma etkinliği şiir dinletisi ve kilamlarla son buldu.

ESENYURT
Esenyurt ilçe binasındaki etkinliğe de HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, HDP Gençlik Meclisi ile Genç Kadın Koordinasyon'u, TJA Aktivistleri, Barış Anneleri, hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınları, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER),  Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER) temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.  Anmanın yapıldığı salona, "Saralardan Sêvêlere, Sêvêlerden Evinlere mücadelenin izindeyiz" pankartı ile hayatını kaybeden kadınların fotoğrafları asılırken sarı, kırmızı ve yeşil mumlar da yakıldı.

'SLOGANLARI DÜNYAYA YAYILDI'
Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliği sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Burada söz alan TJA Aktivisti Türkan Aşçı, mücadele içerisinde sayısız acının olduğunu buna karşı da direnişin de sürdüğünü aktardı. Aşçı, "Katliamlar ile Kürt halkının direnişi boğulmak istendi. Ancak unuttukları bir şey vardı; Mücadele dört parça Kürdistan'ı aştı, bütün dünyaya 'Jin Jiyan azadî' sloganları yükseldi" dedi. 

GÜNAY: BU SALDIRLAR KÜRTLERİ DURDURAMAYACAK
HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, 10 yıl önce gerçekleşen katliamın gerçek faillerinin açıklandığı taktirde ikinci Paris Katliamı'nın yaşanmayacağını işaret etti. Kürt kadınlarına yönelik saldırıların püskürtülebileceğini aktaran Günay, bu saldırıların Kürt halkının kazanımlarına yönelik gerçekleştiğinin altını çizdi. Kürtlere yönelik saldırıların PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle bağlantısına değinen Günay, saldırılarla Kürtleri durduramayacaklarını söyledi.

Anma, Gurup Hevra'nın seslendirdiği stranlar ve HDP Genç Kadın Koordinasyon'u üyesinin okuduğu "Ey Paris" şiiri ile son buldu.

ÜMRANİYE
Ümraniye'de gerçekleşen anmaya da HDP milletvekili Oya Ersoy, TJA Aktivsitleri ile çok sayıda kişi katıldı. Katledilenlerin fotoğraflarının asıldığı ve mumların yakıldığı anmada katliam kınandı.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Baran Bozyelin katıldığı anmada hep bir ağızdan Kürtçe stranlar seslendirildi.