22 Eylül 2024 Pazar

Kürt kadın siyasetçi Hevrin Khalaf Lyon'da anıldı

Suriye'de katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrin Khalaf, Lyon'da adının verildiği meydanda anıldı.

Suriye'de 2019 yılında katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrin Khalaf, Lyon'da Guillotière mahallesinde adının konulduğu meydanda anıldı.

Anmaya belediye yetkilileri, Fransa Kürt Kadın Hareketi temsilcileri, Fransız-Kürt dostluk kurumları, Mezopotamya Kültür Derneği, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Lyon Kızılbaş Alevi Hareketi ve aydınlar katılım sağladı.

Törene katılan 7. Lyon Belediyesi Başkanı Fanny Dubot, Kürt siyasetçi Hevrin Khalaf için "Sıradışı bir siyasetçi, aynı zamanda feminist ve Suriye'de çoğulcu ve demokratik bir ülke için mücadele eden kadın" ifadelerini kullandı.

Meydana isminin verilmesi fikrinin sahibi, bu konuda belediye nezdinde girişimde bulunan Amitiés Kurdes Başkanı Thierry Lamberthod ise "Onun yolunu takip edeceğiz" dedi.

Diğer konuşmacılar da çeşitli yönleriyle Khalaf'ın mücadelesinden bahsederken, Fransa Kürt Kadın Hareketi Sözcüsü, Nagihan Akarsel'in Süleymaniye'de Türk istihbaratı tarafından katledilmesini kınadı ve Akarsel'i andı.

Konuşmaların ardından Hevrin Khalaf'ın isminin yazılı olduğu tabelanın altına çiçekler konuldu.

HEVRÎN KHALAF KİMDİR?
15 Kasım 1984 doğumlu Hevrîn Khalaf, 12 Ekim 2019'da Girê Spî yakınında Türk devletine bağlı çete grupları tarafından vahşice katledildi. Demokratik Suriye Meclisi'nin yönetim kurulu üyesi olan Khalaf aynı zamanda Suriye'nin Geleceği Partisi'nin Genel Sekreteriydi.